Ministarstvo: Regularno protekao i drugi dan završnog ispita

|   Info
Drugi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz matematike, protekao je regularno. Ispitu je pristupilo 63.413 učenika, što je 99,5 odsto prijavljenih.
Foto: televizija Kopernikus

 

Polaganjem kombinovanog testa, sutra u 9 časova završava se završni ispit, koji će učenici polagati u 522 škole, najavilo je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Inače, završni ispit danas je polagalo oko 1000 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO). Oni su danas polagali završni ispit, kao jedan jednistveni test, koji sadrži zadatke iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji, iz predmeta Matematika i iz predmeta Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija,  kao i opšte kompetencije, zajedničke za sve društvene nauke.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem ovog portala do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula, najavilo je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja..