Dačić: Naš zadatak je da branimo sopstvene interese, a ne tuđe

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je prednost Srbije da ne zna kako izgleda živeti bez krize, što daje posebnu snagu i vitalnost državi i narodu.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Najbolje moguće odluke Srbije su da podrži suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da ne uvodi sankcije Rusiji, rekao je Dačić na 22. Beogradskom ekonomskom forumu.

On je ocenio da postoji različit nivo zabrinutosti što se tiče problema teritorijalnog integriteta drugih zemalja i Srbije, uz konstataciju da se u  Savetu Evrope osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i istovremeno raspravlja o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Naš zadatak je da branimo sopstvene interese, a ne tuđe. Situacija je delikatna, ali moramo da se vodimo svojim nacionalnim interesima i da nam glavni prioritet bude dobrobit Srbije, uz slogan svakog od nas "Prvo Srbija“, izjavio je Dačić.

On je naveo da Beograd želi mir u Ukrajini, jer su Srbiji potrebni mirno i stabilno okruženje.

Svet i Evropa se kreću iz jedne krize u drugu i to postaje prirodno stanje, rekao je Dačić i ocenio da će sledeća godina biti još izazovnija.

Evropska unija se u krizama okreće sebi. Vreme je za konkretnije poteze u politici proširenja EU, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijal da se suoči sa globalnim krizama.

Privukli smo najviše direktnih stranih investicija u regionu, koje su u prva tri tromesečja ove godine iznosila tri milijarde evra. Spremni smo za svaku novu krizu, naveo je Dačić.