Vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata

|   Info
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između dva grada vozom putovati 30 minuta.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Mihajlović je, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta na deonici Beograd centar – Stara Pazova, rekla da je izgradnja brze pruge najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritoriji Srbije i Mađarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

Pruga je važna, ne samo zbog toga što će se od Beograda do Novog Sada vozom stizati za pola sata, nego i zato što se ovim projektom Srbija uključila u globalnu kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put", podsetila je Mihajhlović, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je naglasila da je na prvom delu deonice Beograd centar - Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna, izvedeno oko 40 odsto radova, a da će se od decembra raditi na svim delovima trase istovremeno.

Mihajlović je zahvalila kineskim i srpskim železnicama što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se ispoštovali rokovi, najavljujući da će do kraja 2021. biti završena i nova autobuska stanica na Novom Beogradu.

Čitava brza pruga na teritoriji Srbije trebalo bi da bude završena 2022. ili 2023. godine, a približno u isto vreme trebalo bi da budu završeni i radovi na teritoriji Mađarske, dodala je ona.

Generalni direktor kompanije Čajna rejlvej internešenel Sjaojong Hu rekao je da se nabavka opreme i materijala radi tako da će biti zadovoljeni svi zahtevi u pogledu kvaliteta i interoperabilnosti.

Pruga Beograd centar – Stara Pazova duga je 34,5 kilometara i deo je projekta izgradnje pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat, između Beograda i Budimpešte.

Izvođač radova je kineski konzorcijum Čajna rejlvej internešenel i Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani, a vrednost ugovora za ovu deonicu pruge iznosi 350,1 milion dolara.

Foto: FoNet