Vučić: Dolazak kineskih vakcina veliki obrt u borbi protiv korona virusa

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros na aerodromu Nikola Tesla avion "Er Srbije" kojim je iz Kine dopremljeno milion doza vakcina kompanije Sinofarm.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima rekao da  je dolazak tih vakcina veliki obrt u borbi protiv korona virusa i pomak napred i da se nada da će Agencija za lekove u što skorijem roku dati dozvolu za njihovu upotrebu, za nekoliko dana.

On je najavio da će u ponedeljak stići 19.500 Fajzerovih vakcina, a u utorak 250.000 ruskih Sputnjik V.

Kako je istakao, 25.000 vakcina koje su do sada date građanima spasilo je nekoliko desetina života, a kad se budu upotrebile kineske biće spaseno na hiljade.

Gledaćemo da se što pre vratimo u normalan život, da radimo što više. Moraćemo da radimo mnogo više da bi zemlju pokrenuli i da 2021. i 2022. godine budemo prvi po rastu u Evropi. Nećemo biti zadovoljni ako budemo drugi ili treći, poručio je on, dodajući da će za desetak dana biti predstavljene nove ekonomske mere.

Vučić je naveo i da je danas uputio inicijativu Vladi i Ministarstvu zdravlja, a nada se da će oni to prihvatiti, da se na prioritetne liste za vakcinisanje stave i novinari, jer rade na terenu, razgovaraju sa ljudima, kako ne bi ugrožavali ni sebe, ni svoje porodice, a ni sagovornike.

Na pitanje da li očekuje probleme sa Evropskom unijom zbog kineskih vakcina, on je odgovorio da ne veruje da će biti bilo kakve vrste kritika, a da ga "ne interesuje ko se ljuti".

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Mene interesuje da smo napravili dobru stvar za naš narod i koliko smo života spasili. Ne očekujem nikakve vrste kritika. Mi se borimo za živote svojih ljudi kako što se i oni bore. Ko će meni da oduzme pravo da se borim za svoj narod, objasnio je Vučić, uz poruku građanima da ne brinu, jer će, ako i bude zamerki, to preuzeti na sebe.

Kako je objasnio, on ima iskustvo i to iskustvo je "na neki način iskoristiv resurs za našu zemlju".

Vučić je rekao da će se vakcinisati za sedam - osam dana, ali nije precizirao koju vakcinu će primiti, a da mu je samo bilo važno da ne bude među prvima koji su vakcinisani, jer su prioritet stariji ljudi.

Prema njegovom mišljenju, današnja isporuka kineskih vakcina umnogome će doprineti povratku radnog elana kod svih građana, "da se postaramo da budemo bolji od svih drugih".

Vučić je rekao i da će se nastaviti saradnja sa Kinom u isporuci vakcina i da će, čim one dobiju dozvolu u Srbiji, opet zvati ambasadortku te države Čen Bo i pisati novo pismo kineskom predsedniku Si Đipingu, jer se treba briinuti i o letu i jeseni, kad se očekuje novi talas korone.

Vučić je najavio da će se u procesu imunizacije sarađivaće i sa proizvođačima iz drugih zemalja.

Ambasadorka Čen Bo je naglasila da je Kina prva zemlja u svetu koja je obećala da će njena vakcina biti globalno javno dobro i da je doprema u Srbiju dokaz toga, jer je stigla svega 16 dana nakon što je registrovana u matičnoj zemlji.

Nadam se da će dolazak kineske vakcine dati svoj doprinos suzbijanju pandemije u Srbiji, rekla je ambasadorka Kine.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike