Vučić: Ići ću u Brisel na dijalog

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će otići u Brisel na dijalog, koji je nezvanično planiran za 18. avgust, ali da ne očekuje ništa od razgovora sa Aljbinom Kurtijem, a izbor mandatara i formiranje nove vlade Srbije najavio do kraja avgusta.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Sa Aljbinom Kurtijem svako ko misli da je moguće sačuvati mir - greši, rekao je Vučić za RTS i istakao da ne misli da Zapadu, Amerikancima, odgovara sukob na Balkanu.

Verujem da smo daleko od scenarija koji bi razni belosvetski hohštapletri želeli da vide. Mi ćemo uvek da razgovaramo, ali moram da priznam da ne znam više o čemu da razgovaramo, istakao je Vučić.

On je najavio da će u sredu razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, podsećajući da je zemlja prošla kroz teška dva ili tri dana.

Aljbin Kurti i prištinske vlasti su jednostrano preduzimale korake i uz sve incidente, kojih je 50 odsto više od kako je Kurti došao, ljudi su relativno mirno živeli, predočio je Vučić.

Svaki put Priština jednostranim potezima dovede do ivice otvorenih sukoba, rekao je Vučić, uvek manje ili više dobije podršku zemalja Kvinte.

Vučić je naveo i da je uhapšen vozač saniteta, Srbin, "ni kriv, ni dužan", a reći će da je kriv jer je bio u blizini barikada, prilikom demonstracija.

Očigledno je da neki u regionu misle da treba da iskoriste priliku kada postoji opšta histerija zbog napada Rusije na Ukrajinu da kažu "Vučić je mali Putin", da bi ceo Zapad nagrnuo na Srbiju, a ti neki ostvarili svoje ineterse, objasnio je Vučić.

Izbegnut je najteži scenario pre dve večeri, plašim se da ne znam o čemu ćemo da razgovaramo, rekao je Vučić, ponavljajući da "smo bili na koran od katastrofe".

Ja ću da molim za mir, ali da ih pustimo da tuku naš narod - ne, istakao je on.

Upitan o analizama da je Srbija "dobila jasnu poruka NATO" šta će biti ako napadne Kosovo, Vučić je ocenio da je "najteže sačuvati razum kada imate posla sa budalama, a taj koji je to rekao je velika budala".

Imamo korektan odnos sa Kforom, Srbiji niko nije pretio, niti će da preti, rekao je Vučić i poručio da on nije ni Tadić, ni Milošević.

Ako pokušate da napravite od Srbije ono što ste već radili u prošlosti, suočićete se da dručagijom Srbijom i njenim odgovorom, rekao je Vučić.

On je konstatovao da je izjava njegovog stranačkog kolege Vladimira Đukanovića o denacifikaciji bila "strašno glupa i neodgovorna".

Srbija se ne sprema za ratove, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da zbog čitave situacije "uopšte" nije gledao sednicu  parlamenta, "čak ni skandal koji je neko napravio pre verifikacije mandata".

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, on je je rekao da se povećavaju plate i penzije i da su u septembru i oktobru planirana otvaranja novih fabrika.

Srbija gura dobro, bolje od gotovo svih i nemamo nikakavih problema sa finansiranjem, ocenio je Vučić.

Mi ćemo da čuvamo mir, ali ćemo snažiti armiju, na ozbiljan i odgovoran način, da nam ne bi pretili da će sa nekoliko sati da završe sa Srbijom koja nikog nije napala, jačamo ekonomiju, potrebno nam je jedinstvo da razumemo svoju poziciju, da nastavimo radimo, naveo je Vučić.

On je rekao kako se nada da će se sredinom meseca znati ime mandatara, a da će do kraja avgusta biti izabrana i Vlada Srbije.