Vučić: Podrška SANU, čak i kad je najveća kritika, od presudnog značaja za državu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je podrška Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), čak i kad je najveća kritika, od presudnog značaja za državu.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Smatram važnim da svi mi koji se bavimo dnevnim poslovima smo prolazni u dnevnom i istorijskom smislu, a ono što je neprolazno i večno su SANU, SPC i naša srpska država, rekao je Vučić na obeležavanju Dana Akademije.

Francuzi svoje članove Akademije smatraju besmrtnicima, tako i mi. Duhovno je  visoko iznad materijalnog i ovo je naš hram nauka i umetnosti, a vi ste ti vrhovni sveštenici, dodao je on.

I razumem bivšeg predsenika SANU i razumem Kostica kada kaže da je Ivo Andrić i dalje član SANU, rekao je Vučić koji je zahvalio predsedniku Akademije Zoranu Kneževiću koji je pristao da država učestvuje u obvnovi zgrade SANU koja će biti hitno pokretnuta.

Vučić je rekao da se naredne godine očekuju izbori u brojnim država sveta, od japanskih, ruskih, ukrajinskih do onih u SAD, a to će biti prilika za promene i novo uspostavljanje vrednosti.

Ono što me plaši je da će u eri društvenih mreža kada dodvoranje javnosti, lajkova, postaje najvažnija stvar, godina biti mnogo lošija i teža za sve, pa i nas, ocenio je on i dodao da strahuje od novih sukoba.

Brine me, nastavio je Vučić, svaka vrsta ugroženosti građana na Kosovu i u Republici Srpskoj, u mnogim delovima regiona.

Od izuzetnog  je značaja da svakog dana, slušajući različite stavove i mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da slobodu, zemlju i budućnost sačuvamo, poručio je Vučić.

Niko nikome neće  da popusti, u eri savremenog sveta kompromis je postala odvratna reč, poštovanje dugih i drugačijih stavova skoro ne postoji u svetu, ocenio je.

Naš izlaz je, smatra Vučić, da insistramo na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti, da ih ne žele.

Kažu loše je da kupujete vreme, ali ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne smete da se odreknete, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da sa sigurnošću može da kaže da će veličina i snaga pritiska biti samo veća, da se mora težiti kompromisu i država se ne sme odreći onoga što je njeno - teritorije, naroda i međunarodnog javnog prava.

Čak i da to učinimo, uz sva obećanja koja izgovaraju svakodnevno, od lepe priče koje budu na kraju šarena laža, ne bismo dobili ništa, dodao je.

Sigurno da je za zemlju važno da čuvamo ono što joj pripada, da sačuvamo mir, ponekad ispod kamena da se sakrijemo da ne ugrozimo budućnost zemlje.  U ovakvim uslovima, ne očekujte da će sitacija po nas biti bolja, već najteža u savremenoj istotiji i verujem da će ta godina biti kraj velikih muka i teškoća sa kojima se suočavamo, poručio je Vučić.

Na svečanosti povodom 182 godine SANU dodeljene su i dve medalje Akademije.

Akademik i bivši predsednik Akademje Vladimir Kostić dobitnik je Medalje SANU iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Kostić je zahvalio na “najvećem priznanju u svom životu”.

Nauka je puna otužnih primera u kojima se naredna generacija podsmevala rezultatima. Zato se u nas uvlači strah i očekivanje kada će doći oni drugi, mlađi, i baciti pod noge sve naše rezultate, rekao je Kostić.

Kostić je sebe uporedio sa “prosjakom ispred SANU",

"Moje najznačajnije crkve, kojem ste umesto mrvica u moje krilo ubacili grumen zlata”, dodao je Kostić.

Dobitnik Medalje SANU iz oblasti društvenih i humanističkih nauka je akademik Gojko Subotić, koji je zahvalio na priznanju.

Svečanosti povodom jubileja Akademije prisustvovali su patrijarh Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, rektor Univerziteta u Beogradu Vladam Đokić, akademici, predstavnici verskih zajednica.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar