Vučić: Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što i Kijev podržava Srbiju

|   Info
Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. Ukrajina i Srbija nemaju probleme u bilateralnim odnosima, poručio je Porošenko.
Foto: Fonet

Izvor: RTS, Tanjug 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dve zemlje i za jačanje političkog dijaloga. "Srbija i Ukrajina nemaju otvorena pitanja, jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je Vučić.

"Smatramo da je važno da odgovorno radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je na sastanku Porošenko izneo stavove o situaciji u Ukrajini. "Srbija se nada da će svi problemi biti rešeni na miran način, da će se poštovati dogovori iz Minska i da je OEBS veoma važna karika u uspostavljanju mira", naveo je Vučić.

Istakao je da je Porošenko poželeo Srbiji kompromis u razgovorima sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, kao što je i Beograd poštovao i poštovaće teritorijalni integritet Ukrajine.

Saradnja u procesu evrointegracija

Vučić je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanjem političkog dijaloga i jačanjem ekonomske saradnje.

"Smatramo da je veoma važno da ozbiljno, odgovorno i mnogo radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava. Smatramo da u narendom periodu mešoviti komitet može da uradi mnogo za unapređenje ekonomske saradnje, političkih i kulturnih veza", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima.

Među njima su i evrointegracije, kako je rekao, gde će jedni drugima ukazivati na greške i prednosti, šta možemo i šta treba zajednički da uradimo.

Ostvarena veća trgovinska saradnja

Vučić je ukazao da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

"I dalje imamo značajan deficit u trgovinskoj razmeni sa Ukrajinom. Očekujemo i razgovarao sam sa predsednikom Porošenkom da damo injekciju saradnji da dostignemo cifru od milijaru evra, pa da vidmo kako će ići dalje", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će u narednom periodu Srbija i Ukrajina moći da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, podsećajući da nije lako doći do dogovora o tom pitanju.

"Uvereni smo da ćemo imati konstruktivan i prijateljski stav Ukrajine po pitanju našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji", dodao je on.

Vučić je istakao da je neophodno da se unaprede kontakti i između ljudi dve zemlje, da želimo da vidimo još veći broj Ukrajinaca u Srbiji, kao i srpskih državljana u Ukrajini.

"Pokrenuli smo inicijativu, a dobićemo analizu našeg operatera 'Er Srbije' da li je moguće uspostaviti redovnu liniju za Kijev. To bi bio značajan podstrek našim prijateljskim odnosima", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je preneo da je prošle godine bilo 10.646 turista iz Ukrajine u Srbiji, i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast od 12 odsto.

To, prema njegovim rečima, može biti i više.

Podsetio je da je sa Porošenkom razgovarao prošlog meseca u Turskoj, prilikom otvaranja gasovoda TANAP, i da su tada razgovarali o energetskim i drugim pitanjima.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar