Vučić sa Laršeom: Odnosi Srbije i Francuske se intenzivno razvijaju

|   Info
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Senata Republike Francuske Žerarom Laršeom, sa kojim je razgovarao o unapređenju srpsko-francuske saradnje, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.
Foto; Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku francuskog Senata na poseti, istakavši da je ona najbolji pokazatelj kontinuiteta političkog dijaloga dve zemlje, pogotovo imajući u vidu da je Francuska jedan najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, sa kojom nas čvrsto vezuju prijateljstvo i istorijska bliskost, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Zvaničnici su se saglasili da se odnosi Srbije i Francuske intenzivno razvijaju i da ekonomska saradnja beleži odlične rezultate, što je jasan pokazatelj zainteresovanosti Francuske za dugoročno i temeljno prisustvo u našoj zemlji.

“Naša privredna saradnja se veoma dinamično razvija u različitim sferama, a karakteriše je sve veća trgovinska razmena roba i usluga, kao i značajna ulaganja francuskih kompanija u srpsku privredu, koja su poslednjih godina proširena na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata od kojih neki imaju status projekta od nacionalnog značaja”, istakao je predsednik i dodao da u narednom periodu očekuje realizaciju novih francuskih investicija u Srbiji.

Predsednik francuskog Senata Larše je rekao da je evidentno da se iskreno prijateljstvo i poverenje, koje su međusobno izgradili predsednici Makron i Vučić, pretače u strateško partnerstvo dveju zemalja, istakavši da je to vidljivo već po sletanju na beogradski aerodrom, koji rekonsturiše francuski Vansi.

Predsednik Vučić upoznao je predsednika Senata Laršea i sa najnovijim razvojem situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu.

“Cenimo aktivan pristup Francuske i očekujemo razumevanje za naš stav da se primene svi postojeći sporazumi, a pre svega deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, što je od ključnog značaja za bezbednost i normalan život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”, naglasio je predsednik Vučić još jednom zahvalivši Francuskoj, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu, na pažnji koju poklanja Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o evrointegracijama naše zemlje, predsednik Vučić je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu. Francuski zvaničnik je istakao da evropski put Srbije nema alternativu izrazivši spremnost da se ubrza njegova dinamika.