Vučić: Srbija će se boriti za Đokovića

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija boriti za tenisera Novaka Đokovića i biti uz njega, a australijskom premijeru Skotu Morisonu posle odluke o ukidanju vize poručio kako je "začuđen, pre svega, zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti".
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet

Suočeni smo sa mnogo problema, pritiscima u regionu, pritiscima iz dela sveta, ali nam, kao narodu, nikada nisu uspeli da oduzmu naše srce, ponos i dostojanstvo, objavio je Vučić na Instagramu povodom odluke australijskih vlasti da ponovo uskrate vizu Novaku Đokoviću.

Naglašavajući kako se  obraća zbog svega što se zbiva posljednjih dana u Melburnu, Vučić je rako da to ne radi zato što ga zanima "dobijanje bilo kakvih političkih poena" ili koliko će ih izgubiti niti da se iakda "kitio tuđim perjem".

"Ali napadi i pritisci na Novaka Đokovića, državljanina Srbije, Srbina, građanina ove zemlje, iz nama nepoznatih razloga dostigli su takve razmere da je nemoguće za mene da se ne oglasim i da ne kažem ne samo šta mislim, već i šta je naš odgovor Australiji na to“, naveo je Vučić.

On je dodao kako “verovatno ni reč ne bi rekao da se posle ponovljene odluke izvršnih organa australijskih vlasti da se uskrati viza Đokoviću nije oglasio i premijer Australije Skot Morison i pozdravio tu odluku o ukidanju vize".

Vučić je rekao da je "začuđen, pre svega, zbog činjenice da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti posle pravovaljanih odluka sudskih organa vlasti".

Time su, kako je ocenio, "samo pokazali možda kako donekle izgleda nezavisno pravosuđe, ali, pre svega, kako izgleda nebitno pravosuđe, jer sva vlast je u rukama izvršnih organa".

"Stvari bih vratio na nešto još važnije, a to je moralno pitanje. Ako ste hteli Novaku Đokoviću da zabranite da po deseti put osvoji trofej u Melburnu, zašto ga niste vratili odmah, zašto mu niste rekli da je nemoguće da dobije vizu za vašu zemlju? Zašto ga maltretirate i zašto se iživljavate ne samo nad njim, već i nad njegovom porodicom i celom jednom nacijom, slobodarskom i ponositom?“, upitao je Vučić.

On je poručio da će se Srbija boriti za tenisera Novaka Đokovića.

"To što ćete ga maltretirati, dan, dva, ili pet, manje ili više, neće promeniti ni sud našeg naroda o narodu Australije, koji izuzetno poštujemo i cenimo, ali ni o Novaku Đokoviću. Možete pisati stotine i hiljade tekstova najgorih mogućih o njemu - on će ostati najveći teniser svih vremena i on će uvek biti u našim srcima", poručio je Vučić.

Australijski premijer je, reagujući na odluku ministra za imigracije Aleksa Houka da ponovo poništi vizu Đokoviću, rekao kako razume razloge na osnovu kojih je, nakon pažljivog razmatranja, ministar ukinuo vizu.

"Pandemija (kovid-19) bila je neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote i ono od čega živimo. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najveću stopu vakcinacije u svetu“, istakao je Morison u saopštenju.

Ukazao je da su Australijanci podneli mnoge žrtve tokom pandemije i da “s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen“.