Zakazivanje termina za testiranje i upis dece u prvi razred osnovne škole dostupno na eUpravi

|   Infotehno
Usluga elektronskog zakazivanja termina za testiranje i upis dece u prvi razred osnovne škole u Srbiji dostupna je od danas na Portalu eUprava, a termin može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Srbije imaju mogućnost da pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

"Zahvaljujući elektronskoj upravi dobili smo efikasniju javnu upravu i sprečili da građani budu kuriri koji nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera. Na Portalu eUprava, na kojem imamo registrovano više od dva miliona i 142.000 eGrađana, nalaze se stotine različitih usluga, a elektronski upisi dece u vrtiće, osnovne i srednje škole su postali jedni od najčešće korišćenih", rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je sa ministarkom prosvete  Slavicom Đukić Dejanović i pomoćnicom direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljanom Marić posetio tim povodom beogradsku Osnovnu školu "Milena Pavlović Barili".

Raspoloživi termini za testiranje su u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument.

Četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) još od 2020. godine škole pribavljaju elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Prema rečima Jovanovića, zahvaljujući eUpravi u prethodnih sedam godina razmenjena su 203 miliona različitih dokumenata po službenoj dužnosti, što znači da je eUprava građanima uštedela isto toliko odlazaka na šalter i isto toliko listova papira koji nisu štampani.

Projektom "Povezanih škola" brzim, pouzdanim i bezbednim internetom umreženo je svih 3.800 školskih objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastavnih prostorija u kojima se školuje više od 730.000 đaka i radi više od 100.000 nastavnika i profesora.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da se u narednoj školskoj godini očekuje 65.000 prvaka.

Ministri su posetili i IT kabinet OŠ „Milena Pavlović Barili“, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je tom prilikom doniralo IT opremu.

Detaljno uputstvo usluge eZakazivanje moguće je naći na sajtu eUprave.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar