Vučić: Region može biti motor razvoja i bržeg ekonomskog rasta Evrope

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle razgovora sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na svom evropskom putu i da je saglasan sa njegovom idejom da region može biti jugoistočni stub Evropske unije (EU).
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Zahvalni smo za pristup Grčke prema Kosovu, kao što ćemo mi poštovati integritet te zemlje i na kopnu i na moru, rekao je Vučić novinarima u Atini.

Kada je reč o regionu, dodao je Vučić, moramo svi zajedno da radimo da bismo bili poštovani od velikih.

Principi EU nisu samo da mali poštuju velike. Znamo domete naših ekonomija, ali u budućnosti ceo region može biti motor razvoja i bržeg ekonomskog rasta Evrope, ocenio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija koristiti iskustva Grčke i sve što je u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom kada je reč o odnosima sa Rusijom i Kinom.

Kad nam kažu - ne možete da razgovarate o 5G mreži, o ovome ili onome, moje je da kažem - možemo jer je to interes Srbije, a nismo prekršili nijednu međunarodno-pravnu obavezu, dodao je on.

Pustite Srbiju da donosi svoje odluke, ali ako u nečemu pledirate na Srbiju, onda to pokažite prvo na svom primeru, rekao je Vučić i to ilustrovao primerom izgradnje Pelješkog mosta koji grade Kinezi za evropski novac.

Srbija nije članica NATO i to ne želi da bude i kao vojno neutralna zemlja moramo da snažimo svoje oružane snage da bismo čuvali nebo i zemlju, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je sa grčkim predsednikom danas, a sutra će to biti tema i sa premijerom, razgovarao o mogućnosti izgradnje brze pruge od luke Pirej, kroz projekat Kine "Pojas i put", napominjući da je to bila već tema u razgovorima sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Verujem da ćemo i u razgovoru sa privrednicima imati sve veći broj grčkih investicija u Srbiji, dok su srpskim investitorima ovde vrata širom otvorena, rekao je Vučić.

Foto: FoNet