Dačić: Tokom sledeće nedelje o formatu dijaloga

|   Info
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi tokom sledeće nedelje sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom trebalo okvirno da dogovori format dijaloga vlasti i opozicije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

“Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama, jer se ovde razgovara o izbornim uslovima”, rekao je za Dačić gostujući u Dnevniku RTS.

On je istakao da je važno da se kaže da je dijalog već započet u prethodnom mandatu parlamenta, a da će sada biti nastavljen.

“Tada je dogovoreno da predsednik parlamenta i predstavnik EU budu kopredsedavajući dijaloga, a sada treba definisati njegov format - od dinamike do tema, i šta se očekuje u narednom periodu", kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta kaže i da pojedine opozicione stranke imaju nerealne zahteve i očekivanja od dijaloga.

"Iz opozicije kažu da ja ne mogu da kopredsedavam jer sam deo vlasti, pa sa kime oni misle da razgovaraju. Ovo nisu želje i pozdravi slušalaca i na pogrešnom su putu ako veruju da će dobiti prelaznu vladu bez izbora", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, iz prethodnog dijaloga je realizovano 80 odsto dogovorenog.

"Ne čeka opozicija moj poziv. Oni šalju dokumenta evropskim zvaničnicima, a samo dve partije su se obratile sa željom da učestvuju", rekao je Dačić i dodao da je vlast spremna na dijalog, što je već pokazala u prehodnom mandatu, ali je problem što neki ne žele da sednu za isti sto, a neki neće sa predstavnicima EU.

"Razgovor i dijalog treba da bude sa svima, bez obzira da li su za EU ili ne, jer se ovde razgovara o izbornim uslovima. Nema čarobnog štapića, ne može prazna vreća da stoji uspravno, mora da postoji politika da biste pobedili na izborima”, kazao je Dačić.