Adžić Vukičević: U kovid bolnice u Batajnici nema mesta

|   Info
Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno više od 830 pacijenata i da nemaju više slobodnih mesta.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

"Jutros sam pustila na kovid grupu 20 mesta, pre dva minuta sam informisana da više nemamo nijedno slobodno mesto. Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi", rekla je Adžić Vukičević za RTS.

Ona je navela da su u toku prethodnog dana i noći primili 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi. "Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana".

"Više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dve doze, najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli", naglasila je  Adžić Vukičević.

Ističe da troše enormno velike količine kiseonika i da je to dokaz da se klinička slika obolelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

"Praktično svako ko uđe u bolnicu zahteva kiseonik, to je najmanje 9-10 litara ili 12-15 litara, a imamo bolesnike i na 50-60 litara. To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema", kazala je Adžić Vukičević.

Navodi da su noćas primili devojku koja ima 21 godinu, a juče dečka koji ima 26 godina iz Gornjeg Milanovca i mladića od 22 godine iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

"Prisutni su bolesnici svih starosnih dobi, podjednako je zastupljen ženski i muški pol. Pre mesec dana imali smo veću zastupljenost mušakaraca nego žena i ono što je primetno poslednji mesec dana je povećanje broja prijema jako starih ljudi - gerijatrijske populacije od 1929. do 1939. godišta", dodaje ona.

"U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživeo respirator, koji je 1996. godište, čija majka koja imala 49 godina je ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije", kazala je Adžić Vukičevićeva i dodala da u ovom momentu zajedno u sobi leži po troje, četvoro članova jedne porodice.

Ona je napomenula da pacijenti koji su izgubili borbu sa kovidom nažalost nisu bili vakcinisani.