Vučić: Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se predsednik Rusije Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet, TV Pink

Vučić je televiziji Pink u Sočiju rekao i da će biti povećane količine gasa za Srbiju u narednih šest meseci, a dobijena je i "gipkost, fleksibilnost", a sa Putinom je razgovarao i o dugoročnom ugovoru, ali o njegovim elementima ne može da govori dok se ne potpiše, ali može da kaže da su postavljeni neki okvirni elementi, koji govore da će Srbija i posle isteka šest meseci imati izuzetnu cenu i povećanje obima isporuke gasa.

Cenom od 270 dolara, ukazao je Vučić, Srbija je uštedela više od 300 miliona evra za šest meseci, u odnosu na ono što bi platila da je kupovala gas po trenutnim berzanskim cenama.

Kako je naglasio, Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom, a time ni sa strujom ni grejanjem.

Ovo je za nas kao spas, konstatovao je Vučić, precizirajući da mu je u tročasovnom razovoru Putin postavio 90 pitanja iz različitih oblasti i da "ne postoji tema koja nije dotaknuta".

On je naveo da je dugo razgovarano o situaciji na Kosovu i u regionu i da je ruskog predsednika informisao o pritiscima sa kojima se Srbija suočava sa strane, kao i o događanjima na severu.

Vučić je dodao da je razgovarano i o saradnji u oblasti železnice i o vojnotehničkoj saradnji.

Upoznao sam ga i sa različitim promenama odnosa u regionu i molio da određene stvari brže stižu u Srbiju, rekao je Vučić i precizirao da se radi o raketnom sistemu "Kornet", lansirnim rampama i raketama za njih.

To nisu strateške stvari, nego taktičke, a biće i stvari od strateškog interesa za Srbiju u budućnosti, i to ne u dalekoj budućnosti, najavio je on.

Prema rečima Vučića, Putin je "sa zadovoljstvom" prihvatio njegov poziv da poseti Srbiju, što će se desiti između maja i septembra sledeće godine.

On je preneo i da je Putin poručio da oko stvari gde Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu.

Vučić je najavio i da će u decembru biti otvorena srpsko -ruska termoelektrana-toplana u Pančevu, a otvaranju će posredstvom video veze prisustvovati i Putin.