Vučić sa Dodikom i Cvijanović: Očekujem da se što brže formira vlast u BiH pa da krenemo da radimo

|   Info
Dogovorili smo se da ove nedelje formiramo tim Republike Srpske i Srbije o izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, Jasenovac, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će Srbija dati 80 odsto neophodnog novca.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Dogovor je da uložimo desetine miliona evra, jer je to jedna od najvažanijih stvari da uradimo zajednički, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i
članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Čestitao sam izborne uspehe i pobede i poželeo im mnogo uspeha u radu. Zahvalan sam oboma na veoma plodotvornoj i dobroj saradnji u proteklom periodu, a razgovarali smo o obavezama koje predstoje, dodao je.

Govorili smo o problemima u regionu, istakao je Vučić, i upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na Kosovu i razgovorima koje sam imao skoro do ponoći sa Briselom.

Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, ali je to sada teško zbog rata i visokih cena građevinskog materijala, rekao je on i naglasio da je dogovor da Srbija nastavi da pomaže gradove Drvar, Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje.

Očekujem da se što brže formira vlast u BiH pa da krenemo da radimo, rekao je Vučić.

Smatram da je važno da predsednik Srbije zna da je RS ugrožena oduzimanjem nadležnosti, osećamo da je BiH naše veliko moranje i ako se ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava, ne vidimo razloga da dajemo  doprinos antiustavnom putu BiH, poručio je Dodik.

U BiH je pat pazicija, suština je blokada iz politčkog Sarajeva za sve projekte, Buk Bijela, aerodrom Trebinje, gasovoda, odnosa dva entiteta i tri naroda, nemamo zajedničku odluku o auto-putu od Beograda do Sarajeva, naglasio je Dodik.

Dodik je najavio da će, posle formiranja vlade RS u prvoj nedelji decembra, biti održana zajednička sednice dve vlade u Banjaluci.

Dogovorili smo nastavak saradnje, razumemo da Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, to je zemlja koja ne okleva da podrži teritorijalni intergitet BiH, rekao je Dodik.

Mi verujemo da Zapad želi da završi procese raspada Jugoslavije, vezano za situaciju na Kosovu, rekao je Dodik i dodao da je naivno misliti da se pitanja mogu rešavati na odvojeni način.

Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo da podržimo njihova prava, rekao je Dodik.

Upitan o sporazumu koji je potpisan u Berlinu, a tiče se putovanja sa ličnim kartama između BiH i Kosova, Dodik je podsetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, jer RS za to nije dala saglasnost.

Dodik je ocenio da će to biti odluka za vreme koje dolazi, a zavisiće od blokade u Sarajevu za projekte koji su važni za RS i od konsultacija sa Srbijom.

Članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović istakla je da je na novoj poziciji, posle izbora, očekuju veliki izazovi, ali ona želi da doprinese poboljšanju odnosa dve države.

Razgovarali smo o započetim projektima u kojima je Srbija investitor i koinvestitor, rekla je Cvijanović i dodala da je za BiH od strateškog interesa HE Buk Bjela i aerodrom u Trebinju.

Dodik i Vučić su poželeli sve najbolje fudbalskoj reprezentaciji Srbije, koja na Svetskom prvenstvu večeras igra prvu utakmicu u grupi.

Pobede -  bravo, izgube - bravo. Verujem u njih, rekao je Vučić, koji je najavio da će večeras utakmicu gledati sa vojnicima "koji su imali teško vreme prethodnih nedelja".