U Novom Sadu obuhvat imunizacije MMR vakcinom jedva 25 odsto

|   Info
U Novom Sadu obuhvat imunizacije MMR vakcinom koja štiti od morbila, zaušaka i rubeola je jedva 25 odsto, saopštio je danas Dom zdravlja Novi Sad i istakao da je vakcinacija jedini način da zaštitimo sebe i druge osobe od obolevanja od neke zarazne bolesti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Ne postoji drugi način efikasne zaštite za stanovništvo i posledice nevakcinisanja su epidemije zaraznih bolesti koje nisu morale da se dogode. Svako obolevanje od neke bolesti nosi rizik od komplikacija ili smrtnog  ishoda, pogotovo ako nema efikasnog leka za njeno lečenje, a upravo  su takve bolesti protiv kojih se vakcinišemo. navodi se u saopštenju.

Poslednja epidemija morbila u Srbiji bila je 2017. i 2018. godine i tada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče.

Najoptimalniji period za vakcinaciju deteta MMR vakcinom je između 12 i 15 meseci života, podsetio je Dom zdravlja i istakao da su njihova vrata otvorena za roditelje koji imaju pitanja, sumnju ili im je potreban savet, i to ne samo kada je u pitanju vakcinacija MMR vakcinom.