Vučić: Postignut nekakav dogovor o implementacionom planu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Ohridu da je postignut "nekakav dogovor" o implementacionom planu evropskog predloga u razgovoru sa Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, i naveo kako može reći da postoji "zrno zadovoljstva".
Foto: FoNet/Zoran Drekalović

 

Izvor: FoNet

Uprkos brojnim neslaganjima, imali smo pristojan i konstruktivan razgovor, rekao je Vučić novinarima u Ohridu i naglasio da je kosovski premijer Aljbin Kurti "ceo dan" tražio da se potpiše sporazum.

Nije objašnjeno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dodao je Vučić i istakao da se nije pričalo o učešću Srba na kosovskim izborima.

Ako se krene u dobrom smeru sa ovim, ako formiraju Zajedicu srpskih opština, onda bi se otvorila vrata za povratak u institucije, napomenuo je Vučić.

Važno je da se kaže da će ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postati deo pregovaračkog okvira za obe strane - i za Beograd i za Prištinu, a Evropski savet će doneti takvu odluku, najavio je Vučić i predvideo da će ovo biti "jedan dug proces", a ne nešto što će trajati dan ili pet dana.

Ovo je ozbiljan, odgovorna i težak proces, ako ste mislili da se nesto završava večeras. Evropska unija će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog sporazuma, koji će sigurno biti proširen, iako meni ne bi smetalo ni da ostane ovakav, naglasio je Vučić.

On je rekao kako  je za Beograd važno da je istaknuta kao prioritetna obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumom u okviru dijaloga.

Govorili smo o nestalim osobama, donatorskim konferencijama, ali će implementacioni plan morati da se nadograđuje, dodao je Vučić.

On je naveo kako zna da će albanska strana "insititirati" na tome da on nije potpisao ništa.

Jasno sam stavio do znanja, obojica smo to učinili, šta su crvene linije, ali mislim da smo napravili dobar pomak, u konstruktivnoj atmosferi, konstatovao je Vučić.

On je najavio da će građanima Srbije danas predstaviti tačku po tačku dogovora, a od ponedeljka ili utorka će imati sastanke sa predstavnicima poslaničkih grupa u parlamentu, da bi se videlo da li je potrebno sa nekim opštim aktima ići pred parlament.

U mesecima pred nama, sasvim sigurno, je ozbiljan posao, ne lak, videćemo. Verujem da će prištinska strana krenuti da ispunjava "pod odmah" ZSO, a ako mi budemo želeli da istrajavamo i ostanemo na evropskom putu, naš napredak biće cenjen kroz to šta smo mi uradili, rekao je Vučić.

Ovde ima nekih rokova, imamo da formiramo zajedničku monitoring komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u ZSO, da naoravimo deklaraciju o nestalim osobama, donatorska konferencija za pet meseci, naveo je on.

Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ali nije moglo, jer sam ja onda tražio da ništa ne sme da bude u suprotnosti sa Ustavom Srbije, odgovorio je Vučić na pitanje o usaglašenosti ZSO sa Ustavom Kosova.

Morate da razumete, ne možete da birate samo ono što vam se sviđa. Ja ne potpisujem i ne moram da ispunim, a vi ste potpisali ZSO i zato morate da ispunite, predočio je Vučić,

On je ukazao da Srbija sada nema mnogo obaveza, ali ne želi da nikoga obmanjuje, jer seledeći put kada se sastanu, razgovaraće se i o obavezama Beograda.

Ovo je papir i ulazi u pregovaračke okvire. Da li će biti ili ne, ja sam mislio da će to biti i 2013. i 2014. godine, pa nije, rekao je Vučić.

On je naveo i da nije dogovoren termina sledećeg sastanka i zahvalio je evropskim predstavnicima na korektnosti tokom višesatnog razgovora.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.