Zoranov brk dodeljen Jovani Gavrilović

|   Život
„Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i dramatizaciji Mile Mašović Nikolić u takmičarskoj je konkurenciji međunarodnog pozorišnog festivala „Dani Zorana Radmilovića“ koji je u toku u Zaječaru.
Foto: Pozorište Zoran Radmilović, Tatjana Galić Zetović

 

Lik žene sa sela teške životne sudbine oživele su tri glumice. Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, a Petriju kao udovicu Milica Mihajlović.

Dramaturškinja Mila Mašović Nikolić je bogatstvo Petrijinog lika spojila u tri lica jedne žene smeštene u različite faze života i društva. Bez obzira na različito vreme, Petrija je svaki put marginalizovana, samo što je kontekst drugačiji. Ova uzbudljiva dramska forma utiče na publiku da se suoči sa pitanjima koja proizilaze iz patrijahalnog sistema vrednosti i porazmisli o njima. Jer i nekada i sada patrijalhalni sistem vrednosti je neumoljiv i gazi bez pardona.

Sve tri Petrije bile su više nego ubedljive, a po oceni stručnog žirija izdvojila se Jovana Gavrilović kojoj je kao glumici večeri pripao Zoranov brk.

„Jako sam ushićena. Nisam se baš tome nadala, ali sa druge strane nekako posebno vezano za ovu predstavu svaku nagradu doživljavam kao jednu kolektivnu nagradu. Srećna sam i zbog sebe i zbog ostatka ansambla i svih učesnika naše priče koju smo stvarali i stvorili. Mislim da je to divno priznanje za nas“, kazala je Jovana Gavrilović i sa novinarima podelila svoj doživljaj Petrije.

Festivalski program nastavlja se danas u 11.00 sati otvaranjem izložbe slika “Lica ljudi I lica zemlje” autora Draga Simića, inače selektora likovne kolonije “Gamzigrad”.U 12.00 sati u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće održana tribina pod nazivom ,, Položaj i perspektiva mladih pozorišnih umetnika u Srbiji danas” . Moderator je dramaturg  Željko Hubač. Na programu Festivala malih pozorišnih formi od 18:00 je predstava “Ima neka tajna veza” u kojoj igra Milan Dimić, a od 20:00 sati u zaječarskom teatru , šeste festivalske večeri na programu je “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” banjalučkog pozorišta.