Brnabić: EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji

|   Info
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je vodeći institucionalni investitor u Srbiji koji značajno doprinosi jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje, ocenila je danas premijeerka Ana Brnabić u razgovoru sa novim direktorom EBRDza Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom te institucije Žužanom Hargitai.
Beograd. Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Izvor: FoNet

Brnabić je istakla da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, „zelena agenda“ i podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje, saopštila je Vlada posle sastanka.

Dosadašnja direktorka EBRD Žužana Hargitai navela je da je ta institucija u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora, što. su oblasti koje će i dalje biti u fokusu EBRD i saradnje sa Srbijom.

Visoko na agendi, kako je objasnila, i dalje će biti prelazak na „zelenu ekonomiju“, pre svega kroz projekte energetske efikasnosti i gasifikaciju i jačanje povezanosti ekonomija Zapadnog Balkana.

Predstavnici EBRD ocenili su da će veliki izazov u predstojećem periodu predstavljati i oporavak privrede nakon pandemij, pa je od izuzetnog je značaja program podrške malim i srednjim preduzećima u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica, koju EBRD ostvaruje zajedno sa Ministarstvom privrede.