Dačić: Dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični

|   Info
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas, uoči strašnjeg sastanka Radne grupe o međustranačkom dijalogu, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da dijalog može biti uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, održivi i prihvatljivi za sve strane, čime bi se stvorili uslovi da svi učestvuju na izborima.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Mi smo napravili presek šta su sve predlozi koje opozicione stranke daju, i o tome će se razgovarati u ponedeljak na sastanku kojem će prisustvovati predsednik Alksandar Vučić, rekao je Dačić za RTS.

Očekujem da se narednih nedelja polako krene u dolazak do konkretnih dogovora i rešenja za neka otvorena pitanja koja bi mogla da budu u cilju poboljšanja izbornih uslova, naveo je on.

Dačić je rekao da vladajuća većina nije imala prilike da se upozna sa zahtevima stranaka opozicije koje učestvuju u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni te zahtevi podneli samo evroparlamentarcima.

Dogovor je da mi do 1. septembra Evropski parlament pošalje predlog teksta o kojem bismo razgovarali 17. i 18. septembra, tako da za sada nema tu nekih novih detalja, osim onog što smo mogli da čujemo po medijima, predočio je on.

Dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, ukoliko su održivi, prihvatljivi za sve strane i time bi se stvorili uslovi za ono što mi želimo - da svi učestvuju na izborima i da niko ne traži alibi za neke svoje neuspehe, konstatovao je Dačić.

Dačić je rekao i da je parlament, tokom zasedanja aktuelnog saziva, usvojio 155 zakona i 106 ostalih akata.

Mi sada čekamo da iz Vlade Srbije dobijemo spisak svih zakona koji oni predlažu, šta će sve biti na dnevnom redu. U septembru očekujemo predstavnike Venecijanske komisije, najavio je Dačić.

Kada je reč o bilateralnoj međuparlamentarnoj saradnji, Dačić je najavio dolazak predsednika parlamenta Švedske i Slovenije u drugoj polovini avgusta.