Za Gavrila u Jagodini prikupljeno preko milion dinara

|   Info
“Pivarac” i „Pionir“, tokom protekle sedmice, organizovali su Vaskršnje bazare. Novac je upućen porodici Đurđević iz Kragujevca, za lečenje sedmomesečnog sina Gavrila
Foto: TV Kopernikus

 

Cela sedmica pred najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, poslala je jasnu poruku svih mališana jagodinskih vrtića: humanost ne poznaje granice. Nada, vera i želja da ozdravi njihov maleni drug Gavrilo iz Kragujevca, koji boluje od retke i smrtonosne bolesti spinalne mišićne atrofije, pretočena je u veličanstvene Vaskršnje bazare, na kojima se trgovalo, družilo, smejalo. 

Celokupna humana priča započeta je u “Pivarcu”, proteklog ponedeljka, u kome je falilo mesto više, jer pored maštovito uređenih štandova, na kojima su glavni prodavci bili predškolci i njihovi vaspitači, veliki broj Jagodinaca je poželeo da bude deo ove humane priče i da doprinos, pa su svi gosti, poštujuću epidemiološke mere, strpljivo čekali ispred kapije vrtića svoj red da uđu.

-Ideja je potekla od naše dece, a onda su svi zaposleni krenuli u akciju organizovanja Bazara. Trebalo nam je desetak dana da kontaktiramo sve ljude, nađemo sponzore, kojih je sigurno preko 80. Svi su sa oduševljenjem prihvatili da poklone deo svojih proizvoda, za lečenje Gavrila, rekla je Rada Petrović, glavni vaspitač u vrtiću “Pivarac”

A zatim se u sredu “Pivarcu” priključio i “Pionir”, najveći i najbrojniji jagodinski vrtić. Pilići, zeke, cvetići, šarena jaja  i dečiji osmesi...ima li šta lepše?

-Ovo je samo početak, jer mi u Predškolskoj ustanovi “Pionir”, tokom godine, planiramo još mnogo akcija u kojima će glavni akteri biti baš mališani naših vrtića. Sve ono što je dobro i humano mi ponovimo,  pa takve stvari postanu tradicija naše velike porodice. Pivarac je započeo celu priču, mi je nastavljamo. Vaspitači i deca su danima pravili divne ukrase i simbole Vaskrsa, a sada roditelji, rođaci, bake i deke i svi ljudi dobre volje to kupuju za Gavrila. Meni je drago što su se mnogobrojni donatori takođe priključili bazarima koje organizujemo, jer to samo pokazuje  koliko smo svi, kao građani, odgovorni i humani, a s druge strane da istoj humanosti i pravim vrednostima učimo i našu decu, istakla je  Violeta Nikolić, direktorka PU „Pionir“ u Jagodini.

Jedinstveni Vaskršnji bazari u jagodinskim vrtićima, na kojima je prikupljeno preko milion dinara za lečenje malog Gavrila, a kome je ovaj novac upućem posredstvom organizacije “Budi human”, uveličao je svojim prisustvom, prošlog četvrtka, njegov otac Aleksandar Đurđević, za koga su mališani vrtića “Pivarac” priredili priredbu, uručujući mu progodne poklone za njihovog druga Gavrila.

 -Ja sam oduševljen kako su me mališani u Jagodini dočekali. Ove pesmice, recitacje, osmesi i volja da se pomogne mom Gavrilu, zaista me je ostavila bez reči. Akcija je zaista poprimila velike razmere. Ja sam zadovoljan što ima toliko humanih ljudi, jer je cifra koja nam je potrebna za Gavrilovo lečenje, zaista nedostižna običnom čoveku. Do sada je prikupljeno oko 1,5 miliona evra. 

Pored priredbi koje su pripremili mališani vrtića, celokupan program upriličili su svojim muziciranjem učenici Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine.

T.M.