Počast žrtvama NATO bombardovanja u Varvarinu

|   Info
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić položio je danas venac kraj Spomen-obeležja žrtvama NATO bombardovanja na Varvarinskom mostu, povodom obeležavanja 25. godišnjice stradanja civila na tom mostu.
Foto: FoNet / Ministaro odbrane

 

Izvor: FoNet

Gašić je položio cveće u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Save Iriškića, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Ministar je rekao da stradanje na Varvarinskom mostu pre 25 godina nameće pitanje šta je nalogodavce i izvršioce zločina i ubistva desetoro stanovnika ove varoši navelo na tako okrutan postupak.

"Zašto su usred dana bombardovali most u čijoj se okolini tada, na praznik Svete Trojice, nalazilo na stotine nedužnih civila? Pred užasom ovog pitanja zanemeli bi mnogi. Zanemela bi i tada petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu i jedan od najboljih đaka u istoriji varvarinske osnovne škole. Sanji, nažalost, nije dopušteno da ta pitanja postavi. Sa još devetoro sugrađana, njen mladi život na ovom mestu prekinut je 30. maja 1999. godine. Pravo da postavi ta, i još mnoga druga pitanja, pravo da odraste, zasnuje svoju porodicu, postane ponos Varvarina i naše zemlje oduzeli su joj agresori bombama i raketama", naglasio je Gašić.

Gašić je podsetio da su u više naleta aviona tada stradali Milan Savić, Vojkan Stanković, Zoran Marinković, Stojan Ristić, Ratobor Simonović, Ružica Simonović, Milivoje Ćirić, Dragoslav Terzić i Tola Apostolović. Prema rečima Gašića, Srbija je danas drugačija zemlja nego što je bila devedesetih i u međuvremenu je "stala na noge".

Predsednica opštine Varvarin Violeta Lutovac Đurđević, izjavila je  da je u arhivama zauvek ostalo zabeleženo stradalništvo Varvarina, te da žrtve "jednog vremena zla, neće ostati nevidljive i nečujne".

"Mi smo kao jedna velika porodica, koja se svake godine na izmaku meseca maja okuplja da tuguje, da vida rane, ali i da se drži zajedno u dobru, a i u zlu. Sabrani smo  na mestu koje svedoči o jednom bezumlju, na mestu najveće varvarinske tuge", dodala je Violeta Lutovac Đurđević.

Vence su na Spomen obeležje položile i porodice stradalih, a polaganju venaca prethodio je pomen žrtvama stradalim na Varvarinskom mostu.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar