“Tajna stare vodenice”u dvorištu Univerziteta

|   Život
Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš odigraće predstavu “Tajna stare vodenice”, u ponedeljak 14. juna, u dvorištu Univerziteta u Nišu.
Foto: Studentski kulturni centar Niš

 

U pitanju je komad rađen po istoimenoj knjizi niškog pisca Miloša Petkovića, dok režiju potpisuju Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković. Predstava počinje u 21 sat, uz primenu epidemioloških mera, saopšteno je iz Studentskog kulturnog centra Niš.

”Tajna stare vodenice” je po žanru triler/horor, a adaptiranje u pozorišnu predstavu je uslovilo da primat preuzme komedija, sa elementima trilera i horora. Sama radnja predstave govori o skupu kako istorijskih tako i izmišljenih ličnosti iz svetske književnosti, koje će pokušati da spasu svet od velikog zla.

Dramatizacija istoimene knjige delo je Miloša Petkovića i Petre Nešić, adaptaciju su radili reditelji predstave, Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković. Za scenografiju i kostim zaduženi su Dragana Đurić i Dušan Stanković. U predstavi igra 12 glumaca, a među njima su oni koji u Akademskom prave prve korake, kao i oni koji su deo ansambla više od 30 godina.

“Inače, ova predstava je septembra prošle godine imala zatvorenu premijeru, kada je i petoro naših glumaca prvi put zaigralo u predstavi Akademskog”, podsećaju iz SKC-a.

Na prestižnom Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS), koji je bio organizovan onlajn krajem 2020. osvojila je pet priznanja. Za ulogu Akire, Anđela Andrijević osvojila je Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu. Za ulogu Tolkina, Ivan Ivanovski osvojio je Nagradu za najbolju mušku ulogu. Dragana Breza i Dušan Stanković nagrađeni su za najbolji kostim i za najbolju scenografiju na Festivalu. "Tajna stare vodenice" osvojila je i Treću nagradu za najbolju predstavu u celini.

Karte za predstavu mogu se kupiti na ulazu u dvorište od 17 sati, po ceni od 200 dinara.