Kon: Izašli smo iz nepovoljne situacije

|   Info
Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba koji danas zaseda u 16 časova, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Kon je rekao za Jutarnji program RTS-a rekao da smo izašli iz nepovoljne situacije, pa smo sada u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

"U narednim danima imaćemo posledice opuštanja koje je bilo za vreme praznika. Nepoštovanje mera će usporiti pad brojki, ali ne toliko", rekao je Kon i dodao da smo svakako u situaciji pred otvaranje.

Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki, tako da je to razlog zbog kog nije hteo da prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

"Vakcinacija je najvažnija, podižemo barijeru, kolektivni imunitet će štititi sve nas. Dok se to ne desi, biće potrebne mere, te mere mogu biti tako što će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu", naglasio je epidemiolog.

Naveo je da je u Beogradu blizu 44 odsto građana vakcinisano, a oko 600.000 je primilo obe doze.

"Dosad smo pozivali starije da se vakcinišu, sada su na redu mlađi. Zato će početi i poznate ličnosti da se vakcinišu i da pozivaju svoje pratioce, što je veoma bitno", kaže Kon i dodaje da je značajna vakcinacija u Tržnim centrima.

Naglasio je da je do sada dato tri miliona i 600.000 vakcina, i da nikome nije ostala trajna posledica posle vakcine.

Kon je prokomentarisao da je teža mogućnost da virus nestane tokom leta. "Mi globalno imamo i dalje virus u usponu, samo se lokalizuje. Virus i dalje opstaje. Moramo da shvatimo da nemamo izlaza iz ove situacije osim masovne imunizacije", rekao je Kon.

"Kasnije će biti potrebne revakcinacija, za Sinofarm to se naslućuje, ali i ostali proizvođači kažu da će biti potrebne revakcinacije", rekao je Kon.

Epidemiolog je rekao da ceo svet razmišlja o putovanjima, pa i Srbija o tome razmišlja. "Moramo na široj osnovi da razgovaramo o tome. Sigurno će biti otvaranja, ali moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi", zaključio je Kon.