Mali: Od aprila do novembra svakog meseca isplata nekog oblika pomoći

|   Info
Rebalans budžeta za 2021. godinu, koji je Vlada u juče uputila Skupštini, najvećim delom je rezultat trećeg paketa pomoći privredi i građanima, koji je procenjen na 257 milijardi dinara, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali navodeći da je država za prethodna dva isplaćena paketa izdvojila 704 milijarde, što je 17,2 odsto godišnjeg BDP.
Foto: TV Prva printscreen

 

Izvor: TV Prva, FoNet

Mali je za TV Prva najavio da će od aprila do novembra svakog meseca biti isplaćivan neki oblik pomoći koji je namenjen ili privredi ili građanima, navodeći da je prvu tranšu od pola minimalca za mart već dobilo 1,13 miliona zaposlenih koji su se prijavili za pomoć države.

"To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i građanima, a cilj je da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom”, rekao je Mali.

Tri puta po 50 odsto minimalne zarade, objasnio je Mali, namenjeno je za zaposlene u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima i preduzetnicima, država će šest meseci svim autoprevoznicima isplaćivati 600 evra po autobusu, a prva isplata je u aprilu.

Završen je konkurs za pomoć hotelima, koji će dobiti 350 evra po krevetu, 150 evra po sobi, a isplata je takođe u aprilu.

Mali je najavio da se građani sa Kosova, kojima je namjenjan pomoć od po 100 evra, uz dodatnih 200 za nezaposlene, ne moraju prijavljivati jer će spisak utvrditi Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiuju, a isplata će početi u maju.

Za maj je predviđena i isoplata pomoći u dve tranše po 30 evra za sve punoletne građane Srbije koji se prijave posredstvom stranice Trezora Republike Srbije koja će biti dostupna od 28. aprila do 15. maja.

Penzioneri i svi građani oni koji primaju socijalnu pomoć neće morati da se prijavljuju jer su evidentirani i resornim službama sistema socijalne zaštite.

Vlade je utvrdila i paket pomoć od dve dodatne pune minimalne plate samostalnim umetnicima i zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu.

Mali je ocenio da sve predviđene mere i paketi pomoći neće uvećati javni dug Srbije više od 60 odsto brutonacionalnog dohotka.

"Srbija je imala jedan od najmanjih padova BDP u Evropi, održali smo makroekonomsku stabilnost i sa ovom trećom pomoći ne prelazimo učešće 60 odsto javnog duga u BDP, što je najvažnije. Ne igramo se sa našom ekonomijom“, rekao je Mali.

On je naveo i da će rebalansom budžeta biti obezbeđeno "čak 88 milijardi dinara više za kapitalne investicije", ističući da je obezbeđen novac i za beogradski metro, 4,9 milijardi za poljoprivrednike, uz dvostruko veći budžet za ekologiju i projekte izgradnje kanalizacije i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

“Hoćemo da budemo još bolji, da otvaramo nove fabrike i do kraja godine imamo rast od šest odsto”, rekao je Mali.

Foto: TV Prva printscreen