Mihajlović: Zaštita životne sredine je iznad politike

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je zaštita životne sredine iznad politike i da je država otvorena za sve predloge, bez obzira od koga dolaze.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: TV Prva, FoNet

Životna sredina je javno dobro i važna je za sve, bez obzira da li je neko u Vladi ili u civilnom društvu, i svaki predlog koji može da je unapredi je dobrodošao, ali to niko ne sme da zloupotrebljava u političke svrhe, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Ona je istakla da je u prethodnih pet meseci urađeno mnogo da se unapredi stanje životne sredine, ali da nije moguće se sve uradi odjednom.

Navela je da je usvojen Zakon o klimatskim promenama kao bazični u toj oblasti, da se ove godine očekuje izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku, a radiće se i nova strategija razvoja energetike.

Sve su to fundamentalne odluke koje donosimo u ovoj godini, kojima menjamo naš energetski sektor i energetsku infrastrukturu kako bismo imali zdraviju životnu sredinu i više nijedna odluka u energetici ne može da se donosi ako se  istovremeno ne vodi računa o zaštiti životne sredine, kazala je Mihajlovićeva.

Podsetia je da će novim zakonom biti zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i dodala da će novi investicioni plan, vredan više od 10 milijardi evra, težište staviti na izgradnju srednjih i velikih hidroelektrana i elektrana koje koriste energiju sunca i vetra, a da će u naredne dve do tri decenije termoelektrane postepeno prestajati sa radom.

Naša vizija je zelena Srbija i želimo da do 2040. godine 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije dolazi iz obnovljivih izvora, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o projektu “Jadar”, navela je da nijedan korak neće biti napravljen u daljoj realizaciji tog projekta dok ne budu završene sve studije i provereno da je sve u skladu sa najvišim evropskim i domaćim standardima i propisima kad je reč o zaštiti životne sredine.