Vučić: Raditi na osnaživanju evra

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas predstavnike Evropske unije i Evropske centralne banke da ojačaju zajedničku evropsku valutu evro, jer njegovo slabljenje je sledeći veliki problem za nas i sledeća "mina".
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet

Vučić je u Budimpešti, posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao novinarima da sa rastom dolara nama rastu cene nafte, zato što su one u dolarima, pa nama rastu i kada padaju cene sirove nafte na tržištu.

"Takođe, pošto je dolar jak, Amerikanci će moći da kupe sve što im treba na evropskom tržištu za manje novca nego ranije. To nije problem, već je problem što ćemo osiromašiti mi ostali, iako smo spustili nivo zaduženosti u dolarima", ukazao je Vučić.

"Istovremeno, ako se ovo nastavi, imaćemo problem da evro neće isto vredeti u Nemačkoj ili Italiji, u Estoniji ili Holandiji, i to zbog inflacije. Zato molim da se radi na osnaživanju evra jer će to značajno doprineti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i onim zemljama koje ne pripadaju evrozoni i EU", zaključio je Vučić.