Dodik: Šmit nije legalno izabran na funkciju visokog predstavnika u BIH

|   Info
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da Kristijan Šmit nije legalno izabran na funkciju visokog predstavnika u BIH i da je zato u Republici Srpskoj (RS) postignut značajan konsenzus da je on "nelegalan, nelegitiman visoki predstavnik i sa njim se neće sarađivati, niti će se primenjivati njegove odluke".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Dodik je na konferenciji za novinare objasnio da se visoki predstavnik imenuje tako što strane koje su potpisnice Aneksa 10, a to su RS, Federacija BIH, Srbija, Hrvatska i "Alijina BiH", treba da se saglase i da se  to potvrdi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Toga nije bilo, rekao je Dodik, komentarišući današnje stupanje na dužnost novog visokog predstavnika, i poručio da neće biti na sastanku sa Šmitom u Predsedništvu BIH.

Možemo da prihvatimo BIH koja je predviđena dejtonskom strukturom, sve posle toga je višak, rekao je Dodik i naglasio da je alterantiva tome razlaz.

Šmit luta, ne zna gde je došao i šta treba da radi. Kaže da ima iskustva, ali nema iskustva za BIH. Visoki predstavnik, i da je legalan, nema ingerancija na evropskom putu, niti kada je reč o izbornom zakonu, kazao je Dodik, dodavši da posebno nije zadužen za granice na Balkanu.

Ne verujem u destabilizacije tipa nasilja, ali sam spreman da se uključim sa političkim kolegama u stvaranje jedinstvenog narodnog otpora koji mora se pokaže, istakao je Dodik.

On ukazuje da mu nije jasno zašto se ruši kakvo-takvo jedinstvo i stabilnost koja je u BIH uspostavljena tokom pandemije i zašto se razara RS.

Odbacujem bilo kakvu mogućnost sukoba, rekao je Dodik i najavio da RS ostaje mogućnost da se povuče iz sporazuma o vojsci, o indirektnom porezu, visokom tužilačkom savetu i da odbaci sva nametnuta rešenja visokog predstavnika.

Dodik je rekao da zna kako je Srbima u tim institucijama, jer kad ode u Predsedništvo BIH tamo su dva bošnjačka člana.

Misle da su slomili Hrvate i da je sada red na Srbe, ali slomiće zube na tom orahu, poručio je Dodik i dodao: "gospodine Šmite, ovde niste dobrodošli".