Brnabić: Ne možemo reći da jenjava interesovanje za vakcinaciju

|   Info
Razgovaraćemo tokom ove nedelje o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom, a sledeće nedelje se deca vraćaju u škole, odgovorila je danas premijerka Ana Brnabić na pitanje o ublažavanju mera, i naglasila da se prati epidemiološka situacija, jer je bezbednost najvažnija.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Brnabić je tokom posete Prvoj beogradskoj gimnaziji, na opasku da je došlo do pada interesovanja za vakcinaciju rekla da je prošle nedelje zabeležen rekord sa 80.450 vakcinisanih u jednom danu, te da "ne možemo reći da jenjava interesovanje, građani su pokazali odgovornost i ozbiljnost i ne padaju na antivakserske gluposti".

Ocenila je da bi vakcinacija tekla još brže da ima više vakcina.

"Sutra stiže još 106.000 Fajzerovih vakcina, a sledeće nedelje još 211.000 istog proizvođača, i nadamo se još jednoj isporuci kineskih vakcina", najavila je Brnabić.

Naglasila je da Srbija ima potpisane ugovore za 15 miliona vakcina.

Kada je reč o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike, rekla je da bilo razgovora o tome na Kriznom štabu, ali da za sada "nemamo odluku o tome".

"Nećemo bežati od bilo kakve mere ali za sada verujem da više može da se postigne razgovorom sa ljudima", rekla je Brnabić.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za IT Mihajlo Jovanović rekao je da presek podataka od sinoć kaže da je do sada dato 2,9 miliona vakcina, da je drugu dozu primilo je 1, 17 miliona građana, kao i da je 950.000  potpuno imunizovano, što znači da je protekao određeni period od revakcine.

"Interesovanje ne jenjava, svakoga dana imamo 10, 15, 20.000 zainteresovanih građana na portalu eUprave, i još toliko građana dnevno koji se imunizuju na punktovima bez prijave", naglasio je Jovanović.

Dodao je da je do sada vakcinisano 39.000 stranaca, sa i bez boravišta u Srbiji.