Vukosavljević: Situacija u kovid sistemu vojnog zdravstva se popravlja

|   Info
Načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) Miroslav Vukosavljević izjavio je danas da se situacija u kovid sistemu vojnog zdravstva popravlja - u privremenoj bolnici u Areni nalazi se 146 pacijenata, a u Vojnoj bolnici na Karaburmi 90.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Vukosavljević je za RTS rekao da je u poređenju sa prethodnim periodom, uočen dobar pad broja zaraženih u kovid sistemu, kada je u pitanju bolnica u Areni.

"Arena je imala oko 500, čak i preko 500 jednog trenutka, a njen kapacitet je 516, ako se ne varam, kada se popune galerije. Mi smo se nadali da do toga neće doći i nije došlo, dok Vojna bolnica Karaburma ima između 135 i 150 ležajeva i on je sada dvotrećinski popunjen, ali se nadamo da će biti postepeno smanjivan", naveo je Vukosavljević.

On je apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera i da se vakcinišu jer ne postoji nijedan razlog da to ne učine.

Kako je naveo, na VMA vakcinisano je 1.640 zaposlenih, a oko 800 je bilo zaraženo u lakšem ili srednje teškom obliku, što daje imunizaciju od oko 80 odsto u toj ustanovi.

Vukosavljević je istakao da je VMA, koja se nalazi u nekovid sistemu, i tokom praznika radila neprestano i da je tokom praznika bilo zbrinuto oko 250 pacijenata na dnevnom nivou, što su, kako je naveo, dupli kapaciteti.

"Sve su to hitna stanja. Od slepog creva i žučne kese, pa do ujeda zmije, prema tome, i toga je bilo", naveo je Vukosavljević.