Uapređenje odnosa Srbije i Kostarike

|   Info
Srbija i Kostarika su, obeležavajući 140 godina diplomatskih odnosa, potpisali više sporazuma i memornduma koji će dodatno unaprediti odnose dveju zemalja, saopšeno je posle posete srpskog šefa diplomatije Sah Hozeu.
Foto: FoNet/MSP

 

Izvor: FoNet

Obeležavanje 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike bila je odlična prilika za prvu, istorijsku posetu jednog ministra spoljnih poslova Srbije San Hozeu izjavio je srpski šef diplomatije Srbije Nikola Selaković koji se tokom posete sreo sa nekoliko istaknutih funkcionera tee centralnoameričke republike.

Selaković se sastao sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Tinokom, a imao je odvojene susrete sa ministrom spoljne trgovine, ministrom poljoprivrede i stočarstva, kao i sa ministrom energetike i zaštite životne sredine.

Foto: FoNet/MSP

Selaković i Tinoko potpisali su Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države, kao i dva memoranduma o razumevanju dva ministarstva spoljnih poslova - o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija i o saradnji diplomatskih akademija.

Potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Selaković je ukazao da je Kostarika po površini nešto manja od centralne Srbije i da sa 5,2 miliona stanovnika ima godišnji BDP od preko 100 milijardi dolara i napomenuo da u oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i modernih tehnologija sve zemlje mogu da ostvare izuzetnu ozbiljnu razmenu iskustava.

"Dobili smo uveravanje da ćemo u što skorijem periodu biti u prilici da ugostimo ministra Tinoka u Beogradu, kako bismo nastavili naš novouspostavljeni politički dijalog, ali i da tragamo za svim
mogućnostima za uspostavljanje jačih ekonomskih veza između Srbije i Kostarike", rekao je ministar Selaković.

On je podsetio da je Kostarika među prvima u svetu priznala tzv. nezavisnost naše južne pokrajine, ali je istakao da je ovo bila prva prilika da se u njihovoj prestonici razgovara o pitanju Kosova i
Metohije.

"Ovo je bila prilika da razgovaramo o razlikama u našim pogledima na to pitanje, ali i da ukažemo na posvećenost Beograda traženju mirnog, kompromisnog, obostrano proihvatljivog i održivog rešenja za pitanje naše južne pokrajine", naglasio je Selaković.