Šapić: Rad na rebalansu budžeta stao nije prethodna tri meseca

|   Info
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je odbornicima gradske skupštine da rad na rebalansu budžeta "stao nije" prethodna tri meseca i da je uspešno urađen.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Šapić je odbornicima, koji treba da se izjasne o predlogu rebalansa, rekao da je bilo teško zadovoljiti potrebe nastale zbog globalnih okolnosti u pogledu nabavke energenata, a da se ne ugrozi "neka vitalna stvar".

"Ne samo da smo uspeli nego smo i 'iskopali' neke suvišne troškove i preusmerili novac", rekao je Šapić.

Naveo je da će tako biti moguće iz sredstava grada obezbediti 1,8 milijardi dinara za vraćanje starih dugova opština, 2,5 milijarde za subvencije boravka dece u privatnim vrtićima, kao i oko dve milijarde za vaučere za nabavku odeće i opreme za decu.

Govoreći o planu za osnivanje novog sekretarijata za javni red i njegovim pripadnicima "beogradskim ličnim asistentima" ili "Belima", Šapić je rekao da je oduvek sanjao da "dobijemo bezbedan grad, čiji će službenici biti na usluzi građanima".

"Čavrljajte i smejte se, ali Beograd će tako postati najbezbedniji grad jugoistočne Evrope", rekao je Šapić odbornicima, obrazlažući ideju da novi Sekretarijat, između ostalih, preuzme nadležnosti komunalne policije.

Osvrćući se na protest zaposlenih u komunalnim preduzećima koji je održan uoči sednice Skupštine grada, Šapić je govorio o osnivanju dva nova gradska preduzeća, što osporvaju učesnici protesta.

"Neko im je rekao da će da se gase komunalna preduzeća, Zelenilo, Čistoća... To su budalaštine. Preduzeće 'Beogradski park' neće zapošljavati bogzna koliko ljudi, ideja je da se ono pozabavi logistikom i omasovljenjem posete parkovima", rekao je Šapić.

Kada je reč o drugom preduzeću, koje bi trebalo da preuzme naplatu karata za gradski prevoz, Šapić je najavio da će - čim Skupština grada odluči da ga osnuje - i ono bude oformljeno, a da "novac sa kioska (za karte) ide kod nas, a ne u privatno preduzeće".

"Zašto nisu protestovali pre 12 godina, kad je naplata karata predata privatnicima, a subvencije za Gradsko saobraćajno (GSP) sa 70 porasle na 250 miliona evra, nego danas kada smo rekli da ćemo proveriti poslovanje GSP i videti kako da se povećaju plate vozačima?" , upitao je Šapić.

Rasprava o rebalansu gradskog bužeta i još tri tačke  dnevnog reda je objedinjena, a predlog rebalansa za sada je podržala odbornička grupa Srpske napredne stranke.