Prištinske mere mogu doneti Srbiji štetu od oko 22 miliona evra

|   Info
Srbija bi mogla da pretrpi štetu od oko 22 miliona evra zbog povećanja carina na 100 odsto za robu koju plasira na tržište Kosova, kao i zbog insistiranja prištinskih vlasti da na deklaracijama proizvoda piše "Republika Kosovo" zbog čega je trgovina potpuno blokirana.
Foto: Pixabay.com

Izvor: Blic

Ovo je gruba računica stručnjaka po kojoj će, ako se ovako nastavi, do kraja godine izvoz robe iz Srbije na Kosovo biti manji za oko pet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Najviše izvozili vodu, šećer, ulje, pšenicu

Naime, ukupan promet robe sa Kosovom iznosio je 2017. godine 464,1 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Isporuke u južnu srpsku pokrajinu iznosile su 442,3 miliona evra. Ako se blokada prometa sa Kosovom nastavi do kraja ove godine, a s obzirom na procenu pada izvoza od oko pet odsto, to znači da će do kraja ove godine on iznositi samo 420 miliona evra.

Ako se uzme u obzir to da svake godine promet između Srbije i Kosova raste za oko pet odsto i da se očekivalo da će do kraja 2018. iznositi oko 500 miliona evra, gubitak je mnogo veći. Tu se onda radi o 80 miliona evra, koliko iznosi razlika između očekivanih 500 miliona evra i najverovatnijeg scenarija od oko 420 miliona evra vredne isporuke robe iz Srbije na Kosovo.

Inače, Srbija je u 2017. godini, prema podacima PKS, najviše isporučivala Kosovu vodu (običnu i gaziranu), beli šećer, jestivo ulјe od suncokreta, pšenicu, bezalkoholna pića, motorni benzin, gasna ulјa, preparate za pranje i čišćenje, krovne crepove od keramike, kao i električnu energiju.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar