Neformalno visoke ocene

|   Info
Srbija je na dobrom putu da Poglavlje 27 uskoro bude na dnevnom redu zvaničnika Evropske unije, rekao je šef pregovaračke grupe za to poglavlje Ivan Karić.
Foto: FoNet

 

Izvror: FoNet

On je podsetio da je to poglavlje okarakterisano kao jedno od najzahtevnijih i najskupljih poglavlja u pregovorima sa EU i da je nacrt pregovaračke pozicije, na neformanim konsultacijama, dobio visoke ocene Evropske komisije.

Karić je na konferenciji za medije u Botaničkoj bašti u Beogradu predstavio napredak Srbije u odnosu na ekološke regulative EU.

Potpuno usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine jedan od glavnih izazova za pristupanje, a neki uslovi su vremenski vrlo zahtevni zbog čega će Ministarstvo životne sredine tražiti odloženu implementaciju, rekao je Karić.

"Trenutna procena je da će više od 8 milijardi evra biti potrebno samo za ulaganja u sektor otpada i vode, a većina zahteva mora biti sprovedena pre pristupanja što podrazumeva značajne finansijske i ljudske resurse, upozorio je on.

Ukazao je i da je procenat recikliranja komunalnog otpada u Srbiji prema podacima za 2016. iznosio svega tri odsto, a zahtevi EU su dostizanje 50 odsto recikliranja do 2020, a prema revidiranoj direktivi 65 odsto do 2035. godine.

U vezi sa industrijskim zagađenjem, istakao je on, neophodno je da više od 230 kompanija dobiju dozvole i sprovedu Direktive o industrijskim emisijama.

Sva usaglašavanja sa ekološkim standardima EU podrazumevaju velike inicijalne troškove, ali na duži rok štedi novac i omogućava dodatnu zaposlenost, kao i značajnu podršku EU i drugih fondova, ističe se u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar