Izmene zakona o zaštiti životne sredine

|   Info
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će donošenjem izmena i dopuna Zakona o zaštiti životne sredine biti stvoreni formalno-pravni uslovi kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da konkurišu za sredstva iz IPARD fonda, ispunjavajući propisane uslove u oblasti zaštite životne sredine.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Smisao izmena je da našim individualnim gazdinstvima i fizičkim licima možemo da pomognemo da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog Fonda, rekao je Trivan sa skupštinskom govornicom obrazlažući predložene izmene i dopune Zakona.

Prema njegovim rečima, predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine propisuju da nadležni organ za poslove zaštite životne sredine izda akt kojim se potvrđuje da investicija ispunjava propisane uslove u ovoj oblasti.

To je, kako je naveo, uslov Evropske unije i Fonda da bi naši poljoprivrednici i poljoprivredna gazdinstva mogli da ostvare pravo na ova sredstva.

On je rekao da pravo na sredstva iz IPARD mogu da ostvare fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, ali i zemljoradničke zadruge.

Trivan je istakao da je zaštita životne sredine jedna od osnovnih tekovina modernog društva.

Ukoliko hoćemo da participiramo i da povlačimo sredstva iz evropskih fondova koji su nam dostupni moramo da budemo spremni da kao država i sami finansiramo deo tih troškova, rekao je Trivan.

On je rekao da trenutna praksa finansiranja zaštite životne sredine ne može da osigura dugoročne potrebe kada je u pitanju životna sredina i "zato će morati da se menja i doživeće duboke reforme".

Trivan je obrazložio i Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa i naveo da je potpisnik tog sporazuma 119 zemalja i da je u pitanju zaštita 255 vrsta ptica od kojih skoro polovina prolazi kroz Srbiju.

On je rekao da se Srbija nalazi na putu gnezdilšta tih ptica i zimovališta i da želi da spreči njihovo ubijanje, navodeći da su veoma važne za biodiverzitet Srbije i drugih zemalja.

Na dnevnom redu sednice je i potvrđivanje Sporazuma između vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi, kao i Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar