Ispuniti uslove Poglavlja 27

|   Info
Srbija je preduzela odlučne korake na planu ispunjenja uslova sadržanih u Poglavlju 27, u cilju očuvanja prirodnih resursa, promocije zelene ekonomije i brige o javnom zdravlju, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na skupu o iznalaženja inovativnih rešenja za smanjenje zagađenja u južnoj i jugoistočnoj Evropi.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Dačić je, na skupu u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), istakao da je jedan od glavnih principa kojima se vodi Vlada Srbije u kreiranju nacionalne politike u oblasti životne sredine poštovanje prava javnosti da bude aktivno uključena u ovaj proces.

Vlada Srbije, u okviru predviđenih budžetskih sredstava, obezbeđuje i sredstva za sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva, što u velikoj meri doprinosi podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, unapređenju znanja o određenoj temi kroz organizovanje neformalnih vidova obuke, kao i realizaciji projekata koji su usmereni na rešavanje pojedinačnih problema u oblasti zaštite životne sredine, predočio je on.

Dačić je podsetio da je, u cilju promovisanja i jačanja dijaloga sa predstavnicima civilnog društva, uspostavljeno pet Arhus centara širom Srbije, kako bi se olakšalo učešće građana u procesu donošenja odluka i obezbedio bolji pristup informacijama o pitanjima iz te oblasti.

Smatramo da je potrebno obezbediti jednak pristup i globalnim i regionalnim izvorima finansiranja, što će biti jedna od glavnih tema ove konferencije, zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar