Životna sredina još nije prioritet

|   Info
Životna sredina još nije prepoznata kao jedan od najvećih prioriteta u Srbiji, ali će svakako to biti brzo, možda već iduće godine, jer je Poglavlje 27 najteže, najobimnije i najzahtevnije, za koje nema dovoljno novca, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 27 Ivan Karić.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Nadamo se da ćemo biti spremni za otvaranje Poglavlja 27 krajem 2019. godine, izjavio je Karić na predstavljanju pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, na konsultacijama sa nevladinim organizacijama u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, životna sredina će postati tema nacionalnog prioriteta broj jedan, vrlo brzo a nekoliko prvih koraka je realizovano.

Ministarstvo zaštite životne sredine ulazi u drugu godinu postojanja, naravno da koraci nisu brzi, ali izbor je bio ili da ih ne bude ili da budu ovako sitni, rekao je on.

U pregovorima sa Evropskom unijom u Poglavlju 27 priprema se drugi nacrt pregovaračke pozicije.

Mi sada završavamo i u narednih godinu dana želimo da završimo tehnički deo pripreme pregovaračke pozicije za pregovaranje, a u najtežim delovima će nam trebati prelazni periodi, rekao je Karić.

Očekujemo da budemo u stanju da je otvorimo poglavlje krajem 2019. dodao je on.

Ako je 2025. godina pristupanja, važnije od tog roka je kvalitet životne sredine i kako ćemo se odnositi prema njoj, istakao je Karić i poručio da su za budžet za životnu sredinu u narednih 25 godina i stotine projekata u toj sferi potrebna partnerstva, pomoć i razmevanje, kako do novca doći.

Za Vladu je najvažnije da pregovaračkom pozicijom stvorimo uslove da se urušen sistem zaštite životne sredine u Srbiji, zaostavštine industrijskog i istorijskog zagađenja, podigne na odgovarajući novo i da su ekološka bezbednost i zdravlje građana glavni razlog rada na ovom poslu, rekao je on.

Možda smo suviše meki u nekim prelaznim rokovima, ali zato ste vi tu da tražite više, možda su naši koraci sitni, ali su uporni i ostvariće cilj, poručio je predstavnicima NVO.

Pomoćnik ministra Aleksandar Vesić je ukazao da su investicije u ovoj oblasti ogromne i da će u pregovorima sa EU morati da se postigne kompromis, a da će se videti koliko će EU na to biti spremna.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar