Trivan i Dimov o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

|   Info
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar životne sredine i voda Bugarske Neno Dimov potpisali su u Dimitrovgradu dva dokumenta značajna za oblast zaštite životne sredine, Memorandum o razumevanju u toj oblasti i Sporazum između dve vlade o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti.
Foto: FoNet

Izvor: Tanjug, RTS

Na bilateralnom sastanku dva ministra dogovoren je nov zamah i intenziviranje saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, kako u globalnim okvirima, tako i kroz zajedničke projektne aktivnosti i rešavanje svih otvorenih ekoloških pitanja.
Dimov je preneo zainteresovanost Bugarske za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i izrazio punu spremnost za podršku i pomoć Srbiji u otvaranju Poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promene.

On je naglasio da će završetak procesa pregovaranja i pristupanje Srbije Eropskoj uniji biti od velikog značaja za regionalni razvoj, i istovremeno "osigurati boljitak naših državljana sa obe strane granice".

Trivan je rekao da će, na osnovu dobrih prijateljskih odnosa dve zemlje, novi zamah saradnji po svim pitanjima zaštite životne sredine doneti dobrobit ukupnom društvenom razvoju na održivim osnovama, ali i efikasnije rešavanje konkretnih ekoloških pitanja i problema lokalnih zajednica.

Pored razmatranja mogućih pravaca razvijanja zajedničke saradnje u oblasti zaštite životne sredine, razgovarano je i o konkretnim ekološkim problemima u pograničnom području, a povodom uticaja privrednih aktivnosti na životnu sredinu na području opštine Bosilegrad.

Ministar Dimov je istakao neophodnost da se vodi zajednička briga o stanju životne sredine u pograničnom području a u skladu sa evropskim vrednostima i u interesu svih građana koji tu žive.

Tim povodom Trivan je rekao da će njegovo Ministarstvo preispitati uslove pod kojima se ove privredne aktivnosti odvijaju u kontekstu prekograničnog uticaja na životnu sredinu, pojačati kontrolu i inspekcijski nadzor Ministarstva, i podržati u lokalne samouprave pograničnih područja u projektnim aktivnostima, pre svega na rešavanju pitanja prerade otpadnih voda.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar