Trivan: Značaj pošumljavanja za klimu

|   Info
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je u Novom Sadu, na svečanosti obeležavanja 200 godina pošumljavanja Deliblatske peščare, poručio da šume imaju više od 300 funkcija, ali da je najvažnija to što proizvode kiseonik koji znači život, saopštilo je resorno ministarstvo.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Trivan je istakao da je zato važno pošumljavanje kako bi u borbi sa klimatskim promenama obezbedili opstanak i zdravu životnu sredinu budućim generacijama u Srbiji.

Trivan je naveo da se na konkurs za pošumljavanje koje je Ministarstvo prvi put objavilo javilo samo 14 lokalnih samouprava, da je 12 imalo valjanu projektno-tehničku dokumentaciju i pozvao institute i fakultete da pomognu opštinama u tom poslu.

Trivan je, čestitajući dva veka pošumljavanja Deliblatske peščare, ukazao da je to značajan jubilej i za Vojvodinu i za Srbiji i podsetio da je Deliblatska peščara možda najbolja paradigma nemerljive štete koju smo kao civilizacija činili životnoj sredini. Eolska erozija je sama po sebi proces koji najviše uništava planetu i zato je pošumljavanje skoro jedino, ali svakako najbolje, najefikasnije i najjeftinije rešenje, a šume su naš resurs u borbi protiv klimatskih promena, erozije i poplava, rekao je ministar Trivan.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar