Velika očekivanja, različiti rezultati

|   Info
Ambasada Švedske u Beogradu ocenila je da je imala veća očekivanja u procesu evropskih integracija Srbije u 2018. godini, ali rezultati su bili različitog uspeha, neki zabrinjavajući u važnim oblastima za zemlju.
Jan Lundin ambasador Švedske u Srbiji. Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Gledamo na godinu u kojoj smo imali velika očekivanja od procesa evropskih integracija Srbije, ne samo zbog Strategije Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, već i zbog velikog broja važnih sastanaka i inicijativa.

Rezultati su, međutim, bili pomešani, a bilo je zabrinjavajućeg razvoja događaja u brojnim oblastima važnim za Srbiju, ističe se u njuzleteru ambasade Švedske.

Voleli bismo da vidimo brži jači napredak u oblasti vladavine prava i slobodi medija, kao i borbi protiv korupcije. Nadali smo se rešenju u 2019. godini kada je reč o pravno-obavezujućem sporazumu sa Prištinom kada je reč o Kosovu, navodi se u oceni ambasade.

Bilateralna saradnja sa Srbijom je na visokom nivou, uz brojne projekte koji se sprovode u oblasti zaštiti životne sredine i vladavine prava.

Na kraju, ali ne najmanje važno, iskreno se nadamo da postoji iskrena volja Vlade Srbije da nastavi reforme koje će, na kraju, voditi članstvu u Evropskoj uniji, ističe ambasada.

Švedska će ostati čvrsta u svojoj podršci sve dok Srbija napreduje na svom evropskom putu, uključujući izgradnju održivog i dugotrajnog mira i prosperiteta u regionu, navela je ambasada te zemlje u Srbiji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar