6. Beogradska NATO nedelja

|   Info
Odnosi Srbije i NATO-a su zasnovani na partnerskoj saradnji na osnovama politike vojne neutralnosti, bez nastojanja Srbije za članstvom u Alijansi naglasio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova na otvranju šeste Beogradske NATO nedelje. Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije da su za potrebe konferencije uradili istrazivanje i da ih nije iznenadio podatak da 47 odsto gradjana bi glasalo protiv ulaska Srbije u NATO.
foto:TV Kopernikus

Srbija je u poslednjih nekoliko godina intenzivirala saradnju sa zapadnom vojnom alijansom i pored strateške odluke da ostane vojno neutralna.Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u svom izlaganju na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje  naglasio je da smo  Svesni smo da su odnosi Srbije i NATO-a delikatni, opterećeni nasleđem iz prošlosti, bombardovanjem tadašnje SR Jugoslavije, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti, uz civilne žrtve i ogromna materijalna razaranja. O tome imamo različita gledišta i to je realnost.

„Odnosi Srbije i NATO-a su zasnovani na jasnim premisama – partnerska saradnja na osnovama politike vojne neutralnosti, bez nastojanja Srbije za članstvom u Alijansi, ali istovremeno otvorenost da se dijalog, kao i praktična saradnja sa NATO-om unapređuju u postojećim okvirima. Upravo takva saradnja je vidno napredovala poslednjih godina“ kažao je Dačić

Dačić je dodao da  je Uveren sam da i NATO deli naš stav o zajedničkom interesu za očuvanjem mira i stabilnosti u regionu.Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju, pošto je situacija u Pokrajini za Srbiju glavni bezbednosni izazov.

„ KFOR, kao jedina legalna i legitimna vojna formacija u Pokrajini, bitan je garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Zato je za nas izuzetno bitno da se mandat KFOR-a realizuje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, da KFOR ostane u nesmanjenom sastavu na KiM i da u svojim aktivnostima bude statusno neutralan.“ Dodao je Dačić

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je odlučujući faktor zašto građani ne bi glasali za NATO na referendumu NATO bombardovanje.

„ Za nas zato nije iznenađenje podatak iz našeg najnovijeg istraživanja da bi 47 odsto onih koji bi glasali protiv članstva Srbije u NATO to ustvari uradiloi upravo zbog  bombardovanja“ kaže Milić

 Na ovogodišnjoj, 6.Beogradskoj NATO nedelji, okupiće se veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, ambasadora, stručnjaka i predstavnika medija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar