Beograd i Priština sami da se dogovore

|   Info
U Ambasadi SAD, za "Novosti", negiraju tvrdnju Tačija da su za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe tzv. Kosovu. Nema crvenih linija, nijednoj strani nismo dali blanko ček
Foto: Fonet


Izvor: Novosti


Američki stav je da svaki sporazum između Beograda i Prištine treba da bude trajan i da moraju da ga postignu same strane tokom pregovora. Mi ne postavljamo crvene linije, niti govorimo da je ovo ili ono neprihvatljiv kurs.

Ovako su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu odgovorili na naše pitanje da li se SAD zalaže za korekciju granica i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe - Kosovu, što je nedavno izjavio predsednik takozvane države Kosovo, Hašim Tači.

- SAD snažno podržavaju dijalog između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dijalog je najbolji način da Srbija i Kosovo razgovaraju o pitanjima koja ih razdvajaju i za Srbiju da se kreće u pravcu normalizacije odnosa sa Kosovom - rečeno je "Novostima" u diplomatskom predstavništvu SAD. - Nadamo se da mogu da postignu sporazum koji je primenljiv, izdržljiv i koji neće stvoriti nestabilnost u obe zemlje i regionu.

U Ambasadi objašnjavaju da su "jasno poručili liderima obeju strana da niko nema blanko ček iz SAD":

- Sada je vreme da strane budu kreativne i fleksibilne i verujemo da imaju prostora za to tokom pregovora.

Pročitajte još - Amerikanci uz Tačijevu vojsku; Vučić: Hoće da nas sateraju u ćošak

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je jasno da Hašim Tači polako gubi bezrezervnu podršku Zapada koju je Priština imala tokom agresije.

- Zato počinju da falsifikuju stavove i da se ponašaju pozerski. Zapad, ipak, pravi korak unazad kada je u pitanju podrška Prištini. Albanci je i dalje imaju, ali ne u meri kao ranije - objašnjava Anđelković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar