Besplatna struja i za podstanare

|   Info
Izmene i dopune uredbe o energetski ugroženom kupcu stupaju na snagu u sredu i donose novine. Samac sa prihodom od 14.258 dinara mesečno ima pravo na gratis 120 kilovata električne energije


Izvor: Novosti   

Tek svaki peti socijalno ugroženi građanin Srbije koristi povoljnosti koje država daje pri plaćanju struje. U sredu na snagu stupaju izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojim nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata. Povećani su limiti prihoda domaćinstva za sticanje ovih olakšica, a pravo na njih imaju i podstanari.

Ove godine besplatne kilovate dobijalo je 74.818 najsiromašnijih građana, od njih 400.000. Nedavno je Ministarstvo energetike povećalo nivoe prihoda koji su postavljeni kao uslov za dobijanje povoljnosti u plaćanju električne energije.

Za jednočlano domaćinstvo koje mesečno bez naknade dobija 120 kilovata granica je prihod do 14.258 dinara. Porodice sa dva ili tri člana koje ostvare status energetski ugroženog kupca, i tako dobiju 160 kilovata, mogu da imaju prihod do 20.759 dinara. Za familije sa četiri i pet članova, kojima pripada 200 besplatnih kilovata, granica prihoda je 27.255 dinara. Najbrojnija siromašna domaćinstva sa šest i više članova od države dobijaju po 250 kilovata, a limit njihovih prihoda je 34.275 dinara.

Najveća prepreka na putu za dobijanje besplatnih kilovata, međutim, nisu uslovi koje je država propisala, već neinformisanost građana i nebriga i sporost lokalnih samouprava.

- Nisam ni znala da imam pravo na umanjenje računa kao korisnik socijalne pomoći - priča Mirjana K. iz Kraljeva, na čijem području je lane prema podacima "Elektroprivrede Srbije" registrovano najviše energetski ugroženih kupaca. - Niko mi na to nije skrenuo pažnju.

Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak olakšice za struju mogu da dobiju automatski. U mnogim gradovima, besplatne kilovate ne dobija ni trećina onih sa spiska korisnika socijalne pomoći.

Ove godine iz republičkog budžeta odvojeno je oko 1,05 milijardi dinara da pokrije troškove za kilovate i kubike koje siromašni dobijaju bez naknade. To je gotovo identična suma koja je lane potrošena na plaćanje tih troškova. Najviše energetski ugroženih kupaca bilo je na području koje pokriva Centar za podršku garantovanom snabdevanju Kraljevo i to ukupno 26.586 domaćinstava. Na području centra u Nišu bila su 22.843 energetski ugrožena kupca, a na području centra Novi Sad 16.354.

 

Komentari (1)

  • STANICAGAVRILOVIC@GMAIL.COM
    STANICAGAVRILOVIC@GMAIL.COM
    u 11.09.2023
    POSTOVANI ZIVELA SAM U TEMERINU U SOCIJALNOM STANU KAKO MI SE.POGORSALO ZDRAVSTVENO STANJE IMAM CERKICU OD 5 G DOBILE SMO DEO KUCE U PETLOVACI KOD SAPCA BEZ NAKNADE PLACANJA ALI. NA NESRECU STRUJA JE ISKLJUCENA 2019 GOD ZBOG DUGOVANHA I KAMATE.SAD IMAM SAMO PRIMANJE DECIJEG DODATKA I STO PO KOJU NADNICU USPEM DA ODRADIM A SAD NI TO NEMA.MALECKA JE PREDSKOLARAC KAKO SE MOZE POMOCU MOM MALOLETNOM. DETETU I MENI DA SE RESI PRIKLJUCAK STRUJE.NEZNAM KAKO DALJE A ZIMA JE NA PRAGU.U BAPRED ZAHVALNA A ZAISTA NAM JE POMOC POTREBNA..KOME MIGU DA SE OBRATIM OPSTINI SABAC ILI

Napišite komentar