Brnabić sa Gothardom o digitalizaciji zdravstva

|   Infotehno
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa osnivačem jedne od vodećih svetskih kompanija za e-Zdravlje CompuGroup Medical (CGM) Frankom Gothardom.
Foto: FoNet/Vlada Srbije

 

Izvor: FoNet

Brnabić je istakla da je prioritet u proteklim godinama bila digitalizaciji u ekonomiji, obrazovanju i državnoj upravi, ali i unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana, obezbedila bolja kontrola troškova i bolje povezao zdravstveni sistem.

Navodeći primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, premijerka je istakla da je cilj uvođenje i drugih digitalnih sistema koji će štedeti vreme i troškove, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata, kaže se u saopštenju.

Gothard je čestitao je premijerki na ličnim naporima učinjenim u oblasti digitalizacije i pozdravio viziju transformacije Srbije u efikasnu i modernu državu čija će privreda biti zasnovana na inovacijama.

Govoreći o mogućnostima buduće saradnje, objasnio je da je njegova kompanija postigla integraciju informacionih sistema medicinskih ustanova u cilju bolje komunikacije svih zdravstvenih činilaca, uključujući i pacijente, čime je omogućena ušteda vremena i novca i spasavanje ljudskih života.

"S obzirom na iskustvo i ogromno znanje koje CGM poseduje u oblasti pružanja rešenja za e-Zdravstvo korišćenjem veštačke inteligencije, saradnja s takvom kompanijom bila bi privilegija i veoma korisna za nastavak rada na daljoj reformi srpskog zdravstvenog sistema", ocenila je Brnabić.