Brnabić: Srbija značajno napreduje u digitalnim veštinama u obrazovanju

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da zemlja značajno napreduje u digitalnim veštinama u obrazovanju.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Premijerka je ocenila i da, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, Srbija želi da se pridruži inicijativi koja bi pomogla da Unija ne zaostaje u digitalizaciji  za Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Brnabić, koja je učestvovala na onlajn sastanku Inicijative Digitalna Švajcarka, istakla da je obrazovanje glavni fokus Vlade Srbije kada se govori o digitalizaciji.

Čvrsto verujem da je to ugaoni kamen koji će odredii konkurentnost našh društava za budućnost i dosta smo u to investirali, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je od 2017. godine uveden predmet kodiranja i programiranja za učenike petog razreda osnovnih škola, tako da će sledeće godine biti prva generacija završenih osnovaca koji će imati puno znanje o jezicima programiranja.

Brnabić je rekla da se nastavilo sa inovacijama i da je od ove školske godine za učenike prvog razreda osnovne škole uveden predmet Digitalni svet.

Deca uče o digitalnim uređajima, veštinama, bezbednosti tih uređaja, ocenila je ona.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije sve to čini "ruku pod ruku" sa inicijativom Digitalna Srbija.

Investirali smo i oko 100 miliona evra u infrastrukturu za startape, istraživanja i razvoj, naučno-tehnološoke parkove i kao nova Vlada Srbije nastavićemo sa investicijama, dodala je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je Srbija jedna od retkih država u regionu gde studenti sve više upisuju tehničke fakultete.

Brnabić je navela i primer da dva odsto srednjoškolaca u Srbiji upisuje specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama.

Srbija je mala zemlja, od oko sedam miliona ljuudi, naša prednost može doći iz EU. Mi smo zemlja koja teži članstvu u Uniju, ali želimo da vidimo, to je u našem interesu, da Evropa jača u digitalnoj sferi, poručila je Brnabić.

Nažalost, EU zaostaje. Ključni igrači su Kina, SAD, Evropa je tu, ali zaostaje, rekla je Brnabić i ocenila i da je uspostavljenje e-uprave u Srbiji značajno uticalo na ekologiju.

Od juna 2017. godine kada smo uspostavili sistem e-uprave do danas, Brnabić je navela da je sačuvano oko 15.000 drveća, 65 miliona litara vode ili 5.700 megavata struje.

Zamislite uštede da to čini administracija u Briselu, istakla je  Brnabić.
 
Predstavnik Digitalne Srbija Nebojša Đurđević napomenuo je da se Srbija pridružuje inicijativi Digitalne Švajcarske, odnosno Pismu o namerama "Digitalage goes Europe".