Brnabić upozorila čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upozorila je danas čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države.
Foto: Fonet

Izvor: Fonet

Pre svega poziv se odnosi na poštovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Povodom poziva BNV da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli poseti Novi Pazar, Ana Branbić je navela da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je ocenila da pozivati direktore škola u Novom Pazaru, "kao što je neko ispred BNV uradio", na "svečanu sednicu BNV", a povodom dolaska "osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina."

Kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine Ana Branbić je, kako se navodi, upozorila čelnike BNV da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine.

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta", rekla je Ana Branbić, koja se nalazi u poseti SAD.

Ona je pozvala čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije.

"Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno", rekla je Ana Branbić, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar