Čepurin: Putin dolazi u Srbiju u oktobru ili novembru

|   Info
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji očekuje se u oktobru ili novembru, izjavio je u Čortanovcima ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.
foto: kremlin.ru


Izvor: Tanjug

Aleksandar Čepurin je rekao da će uoči posete Vladimira Putina Beogradu doći u Srbiju na stotine predstavnika ruskih vlasti i privrednika iz Rusije.

Podsetio je da Srbija i Rusija imaju dobru saradnju, ali i velike neiskorišćene mogućnosti, koje treba unaprediti.

"Imamo dobre političke odnose i očekujemo ovde u Srbiji predsednika Putina u oktobru i novembru", rekao je Čepurin novinarima na gradilištu tunela Čortanovci, u okviru buduće brze pruge Beograd–Budimpešta.

Najavio je da će u oktobru biti održan međuvladin komitet za saradnju dve zemlje i da će na njemu biti razmotrena mnoga pitanja.

Naveo je da "stižu stotine predstavnika ruskih vlasti i poslovnih krugova koji će razmotriti perspektive za naredne godine".

"To će biti pred posetu Putina Srbiji. Mislim da će to biti važan sastanak koji će odrediti planove za naredne godine", rekao je ruski ambasador.

Navodi da je u prvih osam meseci robna razmena dve zemlje povećana za 20 odsto i izrazio očekivanje da će do kraja godine ona preći nivo od tri milijarde dolara.

"Formalno je ruski udeo u spoljnoj trgovini Srbije u prvih osam meseci iznosi 6,7 odsto, što znači da je Rusija treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Ako računamo drugačije, Rusija može da bude i drugi partner", konstatovao je Čepurin.

Naglasio je da da je to minimum i da robna razmena može da bude povećana kako u interesu Srbije tako i Rusije.

"Više vremena i značaja treba da posvetimo našoj bilateralnoj ekonomskoj saradnji, a ova izgradnja pruga koju zajedno rade srpske i ruske železnice su dobar znak", rekao je ruski ambasador.

Naveo je da će Rusija u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti ''gigantski korak unapred'', u kojem će učestvovati i Srbija.

"Mogli bi tešnje da sarađujemo sa Srbijom u mnogim starima, to su pametni gradovi, ekologija i korišćenje atmoske energije u mirnodopskim svrhama, informatika i železnice...", naveo je Čepurin.

Dodaje da će sva ta pitanja biti razmotrena u oktobru na sednici međudržavnog komiteta, koji će biti održan u Beogradu.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar