Dačić: Ne idealizovati Tačija zbog poziva da se ukinu takse

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da predsednika Kosova Hašima Tačija zbog poziva da se ukinu takse za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne treba puno idealizovati, napominjući da su takse bila ideja Tačijevih najbližih saradnika.

Izvor: Beta, TV Prva

"(Enver) Hodžaj i (Kadri) Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da će najviše posledica trpeti (Ramuš) Haradinaj", rekao je Dačić.

Ministar je naveo i da SAD neće dozvoliti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rešenja, ali i da to što je Tači rekao nije signal da će takse i zaista da budu ukinute.

Ministarspoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održati u februaru i da je Kosovo stavljeno na dnevni red.

Dačić je za televiziju Prva rekao da je predsedavajuća Saveta bezbednosti Ekvatorijalna Gvineja i da je za sednicu u februaru Kosovo stavljeno na dnevni red, te da bi sednica mogla da se održi 7. februara.

On je naveo da je stav šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da svako rešenje o Kosovu mora da dodje u Savet bezbednosti UN.

"Ono što je uradjeno do sada ne mora pred SB, ali ako je reč o pokušaju trajnog rešenja, onda će se to vratiti u SB, jer bi bilo logično da se Rezolucija 1244 zameni nekom drugom", rekao je Dačić. 

On je ponovio da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslao pismo Mogerinijevoj, u kojem je tražio da ga informiše o toku pregovora, da ga mogerini nije odmah informisala, ali jeste kasnije, kada je i navela kako EU ceni ulogu Rusije.

"To je dobro jer potvrdjuje da ipak mora da se raspravi i da će biti važna uloga naših prijateljskih zemalja, Rusije i Kine", naveo je Dačić.

On je dodao da to ne znači da će doći do promene formata dijaloga Beoigrada i Prištine, a ukoliko ima nagoveštaja da će doći do pozitivnog efekta, onda je moguće da u smislu organizacije svi budu uključeni.

"SAD svakako učestvuju od samog početka, Rusija ne, to je ono što je loše i što mi zameramo, ali Srbija je sama podnela zahtev da se dijalog prebaci u Brisel, ta odluka je bila loša jer ne učestvuju zemlje koje su nama naklonjene", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar