Dačić: Novi pristup SAD u vezi sa Kosovom i Metohijom velika promena

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom informacija da SAD imaju novo konstruktivno rešenje u vezi sa KiM, da nije reč o novom rešenju, već o novom pristupu i da to predstavlja veliku promenu.

„To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisnog rešenja za koje SAD nisu bile spremne u proteklim godinama jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da je to pozitivna promena i da su SAD otvorene da podrže dijalog i dolazak do kompromisnog rešenja i da u tom smislu podržavaju napore koje Srbija čini.

„Oni čvrsto podržavaju dijalog i naše nastojanje da se dođe do kompromisa. To je velika promena”, rekao je Dačić.

Ocenio je da to može pozitivno da utiče na dalji tok pregovora, jer podrška Amerike, kao i drugih velikih zemalja u okviru EU daje jedan pozitivan podsticaj da se taj dijalog uspešno privede kraju.

„Problem je u nespremnosti Prištine da prihvati to kompromisno rešenje, ali mislim da je svima jasno da je ta (njihova) politika propala. Srbija je pokazala svoju dobru volju i Priština je na redu da pokaže da li zaista želi kompromis”, rekao je on.

Na pitanje da li jedno od kompromisnih rešenja podela Kosova, Dačić je rekao da sada ne govori o tome.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar