Dačić: Srbija pridaje veliki značaj misiji OEBS na Kosovu

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija pridaje veliki značaj misiji Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, imajući u vidu ulogu koju bi ta organizacija trebalo da ima u sprovođenju Rezolucije 1244 i drugih međunarodnih dogovora.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Dačić je nakon sastanka sa predsedavajućim OEBS Bujarom Osmanijem rekao da Srbija smatra da bi sve međunarodne misije na Kosovu trebalo da nastave da rade i da imaju što veći prostor za delovanje kako bi se očuvala stabiinost i mir na Kosovu.

On je podsetio da je prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma jasno definisana uloga OEBS u organizaciji izbora na Kosova i ukazao da se poslednji održani izbori na Kosovu održani bez učešća OEBS. što se prvi put tada dogodilo.

Dačić je istakao da se Srbija zalaže za aktivnije učešće OEBS na Kosovu naročito imajući u vidu pitanja kao što je povratak izbeglica i raseljenih lica, incidenata, privođenja, hapšenja i registarskih tablica.

On je posebno istakao probleme kojii su nastali nakon "takozvanih izbora u srpskim opštinama" i dodao da "uvođenje novoizabranih političara u funkciju gradonačelnka" izaziva veliku destabilizaciju.

Dačić je rekao da Srbija po tim, ali i po pitanjima formiranja Zajednice srpskih opština i dalje normalizacije odnosa očekuje statusno neutralnu poziciju OEBS.

Osmani je rekao da OEBS trenutno prolazi kroz turbulentna vremena, naročito zbog rata u Ukrajini koji podriva principe OEBS.

On je rekao da je OEBS posvećen da pomogne Srbiji da izgradi snažne, nezavisne i efikasne demokratske institucije.

Osmani je rekao da je saradnja OEBS sa Srbijom rezultirala jačanjem borbe protiv korupcije i boljom atmosferom u medijima, istakavši da će OEBS nastaviti da podržava regionalno pomirenje, organizacije civilnog društva i osnažuje žene i omladinu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar